Izvor: TANJUG
14.09.2022 u 16:28
0

UJEDINJENE NACIJE UPOZORAVAJU: U Siriji moguća nova eskalacija rata

Dugodišnji rat u Siriji preti da ponovo eskalira nakon što su se sukobi na nekoliko linija fronta širom zemlje rasplamsali poslednjih meseci, upozorile su danas Ujedinjene nacije.

-Sirija ne može sebi da priušti ponovo borbe većih razmera, ali to je smer ka kojem se ova zemlja možda kreće -rekao je Paulo Serđo Pinjeiro, predsednik komisije UN za Siriju. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Navodi se da su stotine hiljada ljudi umrle, a milioni ostali bez domova otkako su protesti protiv predsednika Bašara el Asada 2011. godine prerasli u gradanjski rat koji je privukao strane sile.

Podseća se da su borbe splasnule poslednjih godina nakon što su Iran i Rusija pomogli Asadu da povrati 70 odsto sirijske teritorije, a SAD su podržale kurdske borce koji su pobedili Islamsku državu, dok je Turska postavila tampon zonu u blizini svoje granice.

Međutim, Ujedinjene nacije su saopštile da linije razdvajanja između različitih oblasti sada ponovo počinju da se zagrevaju.

-U jednom trenutku imali smo ideju da je rat u Siriji u potpunosti završen- rekao je Pinjero, dodajući da incidenti dokumentovani u izveštaju dokazuju da to nije slučaj.

KADIROV O POVLAČENJU RUSKE VOJSKE: „Ne dajte se zavarati, naše trupe imaju taktitku!“ (VIDEO)

Izveštaj na 50 stranica potvrđuje da je broj „teških kršenja osnovnih ljudskih prava i humanitarnog prava“ povećan širom zemlje u prvih šest meseci ove godine.

U borbama i bombardovanju iz vazduha na severoistoku i severozapadu zemlje poginule su desetine civila, a pritom je tamošnjim žiteljima ograničen pristup hrani i vodi, navodi se u izveštaju.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter