Izvor: Kurir.rs
09.01.2024 u 08:06
0

UKRAJINA OSTAJE BEZ SVOG NAJMOĆNIJEG ORUŽJA? Stigle ozbiljne vesti iz Pentagona

Jedno od najefikasnijih oružja koje je Ukrajina dobila od svojih saveznika, raketni sistem zemlja-vazduh Patriot, uskoro bi mogao postati beskoristan.

ZASTARELI I POKVARENI: Američki tenkovi se povlače iz borbe u Ukrajini, imaju VELIKU MANU

Spasili su hiljade života, ali zvaničnici Bele kuće i Pentagona su upozorili da će sposobnost SAD da snabdeva moćne sisteme projektilima presretačima prestati.

Patriot je jedan od retkih sistema koji je u stanju da obori balističke rakete koje izazivaju najviše žrtava, citira Njujork tajms ukrajinskog vojnog oficira, koji procenjuje da je američko oružje spasilo na hiljade života.

Uoči i posle Nove godine Rusija je žestoko granatirala ukrajinske gradove.

Rusija je 29. decembra ispalila više od 120 projektila, ubivši najmanje 44 osobe, uključujući 30 u Кijevu. Tri dana kasnije ispalila je 100 projektila više. Za samo pet dana prema rečima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ispaljeno je više od 500 projektila. Posmatrači UN su zabeležili 90 ubijenih civila i više od 400 ranjenih za to vreme.

Ali svaka raketa Patriot košta iz među dva i četiri miliona dolara, a sredstva namenjena za podršku Ukrajini su ponestala. Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u vojnoj sferi onoliko dugo koliko je potrebno, ali ne u obimu od poslednje dve godine, rekao je nedavno portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Da bi podrška bila obnovljena mora da je odobri Кongres.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson nazvao je jasnu strategiju za Ukrajinu sa naznačenim ciljevima i metodama praćenja korišćenja dodeljenih sredstava uslovom za odobravanje nove tranše pomoći.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana, podsetimo, navodno je nedavno uz pomoć Patriota oborila ruski taktički bombarder Su-24M iznad Crnog mora!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter