Izvor: Blic
19.04.2022 u 12:22
0

Ukrajinci optužili Ruse, pa uradili nešto JOŠ GORE! Dokazano: Sopstveno selo su gađali ZABRANJENOM municijom

Rusiji se prebacuje da je od početka invazije na Ukrajinu u februaru koristila međunarodno zabranjeno oružje kao što je kasetna municija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je početkom marta Moskvu za ratne zločine, nakon što su snage Vladimira Putina pokrenule napade za koje se veruje da su u njima korišćene kasetne i vakuumske bombe, sve u pokušaju da preokrenu tok sukoba koji nije išao po očekivanom. I zapadni lideri su povezali njeno prisustvo sa gomilom optužbi za ratne zločine. Grupe za ljudska prava osuđuju upotrebu kasetne municije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ali, kako piše “Njujork tajms”, raketu sa kasetnom municijom koja je početkom marta pala pored kuće u Husarivki na istoku Ukrajine, nakon što je raspršila svoje smrtonosne bombe iznad sela, nisu ispalile ruske snage. Prema dokazima koje je pregledao “Njujork tajms” tokom posete toj oblasti, vrlo je verovatno da su je lansirale ukrajinske trupe pokušavajući da zauzmu to područje.

– Granatirali su i pogodili ulicu – rekao je Jurij Dorošenko, kod čije je kuće sletela istrošena bojeva glava rakete sa kasetnom municijom.

„Strateška kalkulacija“

Niko nije poginuo u tom incidentu u Husarivki, ruralnom zaseoku okruženom žitnim poljima i gasovodima, ali je najmanje dvoje ubijeno dok su ga ukrajinske snage granatirale veći deo meseca gađajući ruske snage.

Kako rat ulazi u osmu nedelju, obe strane se uvelike oslanjaju na artiljeriju i rakete da pogode neprijateljske položaje. Ali, “Njujork tams” piše da je odluka Ukrajinaca da pogode sopstveno selo kasetnom municijom “strateška kalkulacija”. “Ovo je ono što su morali da urade kako bi ponovo zauzeli svoju zemlju, bez obzira na cenu”, navodi list.

Kasetna municija – klasa oružja koja se sastoji od raketa, bombi, projektila, minobacača i artiljerijskih granata – otvara se u vazduhu i izbacuje manje bombe iznad širokog područja. Opasnost po civile je velika sve dok stručnjaci ne lociraju neeksplodiranu municiju i dok je propisno ne uklone.

Konvencija o kasetnoj municiji, koja je stupila na snagu 2010, brani njenu upotrebu zbog neselektivne štete koju može da nanese civilima. Humanitarne grupe ukazuju da 20 odsto ili više podmunicije ne detonira pri udaru, ali da može da eksplodira kasnije ako se njome rukuje.

EVROPA OSTAJE BEZ RUSKE NAFTE? Francuzi tvrde da se pripremaju propisi za embargo – OVA PORUKA i više je nego jasna

Više od 100 nacija je potpisalo ovaj pakt, ali ne i Sjedinjene Američke Države, Ukrajina i Rusija.

„Neprihvatljivo oružje“

– Nije iznenađujuće ali je svakako zabrinjavajuće čuti da se pojavio dokaz koji ukazuje da je Ukrajina možda koristila kasetnu municiju u ovom aktuelnom sukobu. Kasetna municija je neprihvatljivo oružje koje ubija i sakati civile širom Ukrajine – rekla je Meri Verham, direktorka za zastupanje odeljenja za oružje u Hjuman rajts voču (HRW).

Savetnik Oružanih snaga Ukrajine i Ministarstvo odbrane odbili su da komentarišu ove navode, ukazuje “Njujork tajms”.

Ruske trupe su zauzele Husarivku od ukrajinskih jedinica u prvim danima marta, okupirajući zgrade na obodu sela i blizu centra. Artiljerijska raketa “uragan” kalibra 220 mm koja je sletela u selu kod Dorošenkove kuće – ispaljena sa lansera postavljenog na kamion kilometrima dalje – pogodila je lokaciju 6. ili 7. marta, kako je rekao Dorošenko, nezvanični predsednik mesta.

Do tada je selo bilo uvelike pod ruskom kontrolom. Tokom posete u četvrtak, novinari “Njujork tajmsa” su videli veliki komad artiljerijske rakete koja je raspršila kasetnu municiju, potvrđujući tip oružja koje je korišćeno. Sletelo je blizu improvizovanog štaba ruske vojske u bivšem poljoprivrednom objektu, kako su rekli stanovnici Husarivke, što znači da su na meti verovatno bile ruske snage.

„Prva ukrajinska upotreba kasetne municije“

Tokom okupacije, navodi list, ukrajinske snage su neprestano granatirale tamošnje ruske trupe a najmanje dve iste vrste kasetne municije zabile su se u polje pored Dorošenkove kuće, svega nekoliko desetina metara od ruskog štaba. Rakete su padale oko predgrađa sa desetak prizemnih kuća ispresecanih malim baštama. Kako su se bližile farmi, njihove bojeve glave – koje su verovatno nosile svaka po 30 protivpešadijskih bombi – bi se odvojile od čvrstih raketnih motora oružja, raspale i izbacile smrtonosni sadržaj po okolini. Te male bombe sadrže ekvivalent od oko 300 grama TNT-a svaka, što je skoro dvostruko više od standardne ručne granate.

Napad na farmu u Husarivku izgleda da je prva poznata upotreba kasetne municije od strane ukrajinskih snaga otkako je počela ruska invazija 24. februara. Ukrajinske snage su 2015, podseća “Njujork tajms”, koristile kasetnu municiju tokom prvih meseci sukoba sa proruskim separatistima na istoku zemlje. Kad je saznao da je ukrajinska vojska možda pogodila njegovo selo kasetnom bombom, Dorošenko (58) je delovao indiferentno.

– Ne znam. Glavna stvar je da se posle tih raketa svi pojave živi – rekao je.

Tip „uragan“

Opasnost koju predstavlja mala, nedetonirana municija sprečila je reportere “Njujork tajmsa” da izbliza pregledaju oružje koje je palo. Vizuelno su sa daljine potvrdili da su dva od tri ostatka rakete kasetna municija “uragan”, koja iza sebe ostavlja vrh rakete praćen dugim metalnim okvirom koji je tokom leta držao bombe zajedno.

Američki list je 8. aprila potvrdio da su ruske snage ispalile sličnu vrstu rakete “uragan”, napunjenu nagaznim minama, u napadu na grad Bezruki, predgrađe Harkova, nekad drugog najvećeg grada u Ukrajini. Mnogo toga je rečeno o ruskom bombardovanju ukrajinskih gradova, ali opasnost po civile nije ništa drugačija ispred artiljerijskih cevi ukrajinskih snaga koja očajnički pokušavaju da povrate delove svoje zemlje koji su pod ruskom kontrolom.

„Sve grmi“

– Jedni pucaju na ovu stranu, drugi na drugu. Sve grmi. A 10, marta je rečeno da je pola (stanovnika) Husarivke otišlo u Čepelivku. Pakujete se i odlazite jer će biti još gore (rekli su). I onda sam otišla – ispričala je Ljubov Dvorecka (62), koja je izgubila supruga Oleksandra tokom bombardovanja Husarivke od strane ukrajinskih snaga krajem marta, svega nekoliko dana pre nego što su se ruske trupe povukle odatle.

Ljubov je otišla, ali je Oleksander ostao da pazi na njihovu stoku. Kasnije su joj stanovnici preneli da je on povređen u minobacačkom napadu 22. marta i da je verovatno umro sledećeg dana.

– Pronađen je mrtav u kući 23. marta a 24-tog su jedva uspeli da me dobiju i obaveste preko telefona. Sahranjen je kakav je bio, u istoj odeći, nehumano, kao životinja – rekla je Ljubov.

Drugi čovek, Volodimir Strokov, takođe je poginuo u granatiranju 22. marta.

Pre rata je Husarivka, blizu grada Izijuma, brojala nešto više od 1.000 stanovnika. Sada ih ima oko 400 jer je većina napustila selo. Ukrajinske snage ponovo su ga zauzele oko 26 marta. Sada je selo, kako su “Njujork tajmsu” rekli stanovnici, svakodnevno pod napadima i ruske artiljerije i aviona.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter