Izvor: BSC HAPPY
25.02.2023 u 19:54
0

Ukrajinci pokušali da zauzmu crkvu u selu Belogorodka kod Kijeva!

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) prijavila je pokušaj zauzimanja crkve u selu Belogorodka kod Kijeva od strane raskolnika iz Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

„Arhiepiskop belogorodski Silvestar izvestio je 24. februara 2023. godine o pokušaju jurišničkog zauzimanja pristalica PCU, predvođenih „kliricima“ ove strukture, Miholjskog hrama UPC u selu Belogorodka u Kijevskoj oblasti“, navodi se u poruci na sajtu UPC.

Objavljuje se snimak na kome navodne pristalice PCU pokušavaju da otvore vrata hrama uz pomoć električnih alata.

Ukrajinske vlasti su 2022. godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje.

Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj zabrani u Ukrajini.

NEMA „ZIME“ ZA RUSKU EKONOMIJU: Rusija i posle godinu dana uspešno odoleva zapadnim sankcijama

Protiv pojedinih pripadnika sveštenstva se uvode sankcije. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika, u crkvama i manastirima, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, tražeći dokaze o „antiukrajinskim aktivnostima“.

Struktura koja se zove „Pravoslavna crkva Ukrajine“ (PCU) nastala je od raskolnika, te stoga nije crkva u kanonskom smislu. Formiran je na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka nasuprot kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) Moskovske patrijaršije krajem 2018. godine na saboru ujedinjenja u Kijevu, na kojem su učestvovali uglavnom raskolnici.

U januaru 2019. godine, Carigradska patrijaršija je PCU dodelila „tomos o autokefalnosti“. Međutim, PCU je u stvari podređena Carigradskoj patrijaršiji, a većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkava u svetu je ne priznaje kao kanonsku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter