Izvor: Kurir.rs/FoNet
16.01.2023 u 17:49
0

UKRAJINCI PRED TEŠKIM IZBOROM U BAHMUTU: „Žrtava sve više, municije sve manje….“

Istovremeno, mnogi vojni analitičari, kako piše Vašington post, taj grad smatraju "kontroverznom metom“.

Ukrajina se suočava sa teškim izborom da li da pokuša da nastavi borbu za Bahmut, s obzirom na velike žrtve i potrošnju municije, objavio je danas Vašington post.

ŽESTOKE BORBE OKO BAHMUTA: Oglasili se Amerikanci nakon ruskog oslobađanja Soledara

U tekstu sa naslovom „Krvava opsada Bahmuta je rizik za Ukrajinu“ navodi se da se „Ukrajina suočava sa teškim izborom koliko dugo njene trupe treba da budu uključene u borbe za opkoljeni Bahmut“.

Kako navodi list, jedan od ukrajinskih oficira, koji je nedavno učestvovao u odbrani Bahmuta, rekao je da je njegova jedinica pretrpela „veoma teške gubitke“.

Istovremeno, mnogi vojni analitičari, kako piše Vašington post, taj grad smatraju „kontroverznom metom“.

„Ukrajinske snage sada moraju da odluče koliko ljudstva i municije mogu priuštiti da izgube kako bi nastavile da brane Bahmut, za koji mnogi vojni analitičari smatraju da je od relativno malog strateškog značaja u smislu šire slike borbi, ali je istovremeno postao politička simbolika za obe strane“, navodi se u tekstu.

Odluka mora da se donese jer ukrajinski zvaničnici, očekujući obećanu isporuku novih oružja iz SAD, Francuske i Nemačke, kažu da se pripremaju za novu protivofanzivu u narednim mesecima.

Istovremeno, kako navodi list, odustajanje od pokušaja da se zadrži Bahmut bila bi teška odluka za Kijev sa političke tačke gledišta.

„Ukrajinski zvaničnici su Bahmut predstavili kao tvrđavu i simbol nadljudskog otpora, zbog čega čak ni unapred sračunato povlačenje sa političke tačke gledišta neće biti lako“, navodi Vašington post.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je u danas da su jurišni odredi ruskih trupa nastavili napredovanje ka severnoj periferiji Bahmuta.

On je naglasio da ranije uspostavljena kontrola nad Soledarom omogućava presecanje puteva snabdevanja ukrajinskih trupa u Bahmutu, a zatim blokiranje i „stavljanje u kotao“ ukrajinske jedinice koje su ostale u gradu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter