Izvor: Novosti/Sputnjik
13.01.2023 u 09:17
0

ŽESTOKE BORBE OKO BAHMUTA: Oglasili se Amerikanci nakon ruskog oslobađanja Soledara

Danas je 324. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini. Žestoke borbe vode se u oko Bahmuta posle ruskog uspeha kod Soledara.

Kirbi o Soledaru – Najobičnije selo

Koordinator za strategijske komunikacije Saveta nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi rekao je da preuzimanje kontrole nad Soledarom i Bahmutom nije ključno za dalji razvoj sukoba u Ukrajini, odnosno, da to neće imati nikakav „strateški uticaj na sam rat“ jer se radi o, kako je kazao, „malom selu u Donbasu“.

– Video sam šta Rusi govore na ovu temu. Ukrajinci govore drugačije. Nemamo naše snage na terenu tako da ne mogu da potvrdim zauzimanje Soledara. Ne znamo kako će se situacija dalje razvijati, tako da neću da prognoziram nikakav uspeh ili neuspeh – rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, Rusi su za ovo, kako on kaže, „najobičnije selo na Donbasu“, zainteresovani jer je to važna tačka za dalje preuzimanje Bahmuta, ali i mesto u kojem se nalaze rudnici soli, te je Soledar interesantan i zbog ekonomskog aspekta.

Artjomovsk (Bahmut) u obruču ruskih snaga
Ruske jedinice opkolile su Artjomovsk, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski za „Prvi kanal“.

On je podsetio da je uspeh u Soledaru rezultat pripremljene operacije: grad je opkoljen, protivnik tamo nije mogao da isporuči municiju niti da premešta trupe.

-U Artjomovsku je slična situacija. Grad je opkoljen. Sa dve strane se formiraju naše ozbiljne udarne grupe koje opkoljavaju grad. Već oko Artjomovska snažno deluje naša artiljerija. To nam uliva veliki optimizam -rekao je Kimakovski.

PRŠIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Zelenskog nije briga za Ukrajinu – on govori u ime NATO-a i Zapada, uvek u množini!

„Kijev nije spreman za mir“
Kijev nije spreman za mir već pokušava da na zakonski način zabrani mogućnost vođenja pregovora sa Moskvom, izjavio je ambasador Rusije u Turskoj Aleksej Jerhov.

Kako je rekao, nastavak borbenih dejstava predstavlja zajedničku nesreću i za ukrajinski i ruski narod.

Takođe je kazao i da je odgovor Kijeva granatiranjem Donbasa nakon odluke Moskve da se za vreme Božića uvede prekid vatre samo pokazao pravo lice kijevskih vlasti koji ne žele ništa drugo nego rat.

Volodin za oduzimanje imovine izdajnicima
Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin predložio je da bude oduzeta imovina građanima Rusije koji su otišli ​​u inostranstvo i davali uvredljive izjave na račun Rusije i njene vojske.

– Bilo bi ispravno da relevantni članovi Krivičnog zakonika budu dopunjeni klauzulom o konfiskaciji imovine u Ruskoj Federaciji, koje oni imaju dovoljno da nadoknade nanetu štetu … – napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je dodao da se to odnosi na građane Rusije koji u poslednje vreme „smatraju da mogu da vređaju Rusiju, njene građane, vojnike i oficire…“, prenosi Interfaks.

Volodin smatra da se, prema zakonodavstvu Ruske Federacije, takve izjave mogu smatrati pozivima na ekstremizam, rehabilitaciju nacizma ili diskreditaciju Oružanih snaga.

Ukrajina tuče iz haubica
Ukrajinske snage su tokom noći i jutra izvele snažan napad na teritoriju Donbasa, a među metama su se našli gradovi Donjeck, Jasinovata i Jakovljevka.

U poslednjem talasu granatiranja oko sedam časova po lokalnom vremenu ispaljeno je preko 20 raketa iz višecevnih raketnih lansera na Jasinovatu, Avdejevku i Jakovljevku. Nešto ranije granatiran je i Donjeck kada je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, a potom još tri i to na centralni deo grada.

Vlasti Donjecka navode i da je proteklog dana od granatiranja ukrajinskih snaga poginuo jedan civil, dok je još četvoro stanovnika ranjeno.

RELJIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Zapad se napaja ukrajinskim strahom zarad kontole sopstvenih naroda

Ispovest ukrajinskog vojnika iz Soledara
Ukrajinski vojnik koji tvrdi da se nalazi u Soledaru opisao je za Si-En-En situaciju na ratištu.

Rekao je da se ukrajinski vojnici osećaju napušteno.

– Ako danas ne bude naredbe za povlačenje, naverovatnije nećemo imati vremena za odlazak. Rečeno nam je da ćemo biti povučeni. Sada smo jednostavno napušteni. Ponestaje nam hrane, vode, a ima i ranjenih vojnika. Imamo još nešto municije – rekao je vojnik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter