Izvor: BSC HAPPY
22.12.2023 u 12:18
0

MILUTIN ILIĆ IZ ČEŠKE ZA BSC HAPPY: Ukupan broj žrtava 13, među ranjenima i 3 strana državljana

Češka je zavijena u crno posle stravičnog masakra koji je juče u Pragu počinio student Karlovog univerziteta David Kozak (24). Prema najnovijim informacijama, koje je za BSC HAPPY portal potvrdio Milutin Ilić, predsednik NVO "Geopolitikon" stradalo je 14 ljudi, uključujući i ubicu.

– Poslednja informacija koju je saopštila policija, jeste identitet 3 stranca koji su među 25 ranjenih. Dvojica su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan iz Sjedinjenih Američkih Država. Direktor policije saopštio je tačan broj žrtava, nije 15 kako je bila prva informacija, već 14 uključujući i ubicu. Forenzičari su proteklih sati imali mnogo posla, još se radi obdukcija tela ubice, koje je veoma oštećeno od pada. Tek kad bude urađena identifikacija, policija će moći i zvanično da potvrdi da je reč o Davidu Kozaku – ispričao je Ilić za naš portal.

Ubica psihički labilan?

Iako je još rano govoriti, o eventualnim motivima zločina, Ilić smatra da će se ispostaviti da je u pitanju psihička labilnost.

– Policija će tek raditi na utvrđivanju njegovog kretanja i svega što je prethodilo ovom stravičnom zločinu – navodi on.

Prema njegovim rečima, deo Praga oko Karlovog univerziteta bio je skoro potpuno blokiran i tokom prepodneva, a sada se saobraćaj polako vraća u normalu. Kako kaže, država je preuzela neophodne korake i aktivirala poseban protokol koji podrazumeva pojačane mere do 1. januara kako ne bi došlo do eventualnog ponavljanja zločina.

Nagrađivan student bez mrlje

Policija se još nije zvanično izjasnila o načinu na koji je napadač poginuo, oni su potvrdili da su njihovi pripadnici pucali u pravcu napadača, ali postoje i izjave očevidica da je Kozak pre pada sa zgrade sebi pucao u glavu i izvršio samoubistvo. Na koji način je nastradao utvrdiće forenzičari.

– Ubicu su smatrali čovekom bez mrlje, bio je uzoran student, bez bilo kakvih prekršaja i dosijea. Pohvaljivan, nagrađivan, zbog svega toga je imao i dozvolu za posedovanje oružja. Ovde je moguće legalno imati čak i vojnu pušku kojom je on izvršio ubistvo. Saznalo se kasnije i da je kupovao skupe optičke uređaje. Ovde je sve to moguće legalno nabaviti – naveo je predsednik „Geopolitikona“.

Studenti dobili SMS upozorenja

Ilić se osvrnuo na hronologiju stravičnog zločina.

– Negde oko 12:20 policija u njegovom mestu dobija dojavu da će mladić da ode u Prag i izvrši samoubistvo. Policija je odmah krenula tragom prijave i u 12:40 stižu u njegovu kuću i otkrivaju da mu je otac ubijen. Već u 14 časova policija je evakuisala objekat na Univerzitetu gde je on po rasporedu trebalo da ima predavanja. Međutim, on odlazi u samo sedište fakulteta, na 4. sprat koji je bio veoma pogodan za ono što je on planirao i odakle je on imao dominantnu poziciju u odnosu na okolinu. Negde oko 15 časova stiže prijava o pucnjavi u tom prostoru, policija, shvativši da treba da bude na drugom mestu, upućuje se tamo. URNA specijalna jedinica ekvivalent srpskom SAJ-u bila je za 11 i po minuta na licu mesta. Počinju operaciju u 15:17, već u  u 15:20 ubica je iznet mrtav. Još se utvrđuje da li je počinio smoubistvo – ispričao je Ilić.

NOVI DETALJI MASAKRA U PRAGU: Student otkrio kako su planirali da naprave zamku ubici (VIDEO)

Prema njegovim rečima, još u toku akcije policija je aktivirala protokol obaveštavanja, svi studenti i zaposleni na Univerzitetu dobili su SMS upozorenja u kom je pisalo da ne komuniciraju glasom, da budu tihi i da se zabarikadiraju, što je sigurno pomoglo da broj žrtava ne bude i veći.

Tragovi u kući povezali Kozaka sa ubistvom oca i bebe

Prošlog petka čitav Prag potreslo je ubistvo mladog oca (32) i njegove dvomesečne bebe, kojoj je nepoznati napadač pucao u stomak. Otac i beba ubijeni su dok su šetali šumom, a sada se pojavila informacija da ih je ubio David Kozak.

– Kada se to dogodilo, nije bilo jasno ko bi učinio tako nešto. Ubijeni otac bio je omiljen u svom kraju. Međutim, pretresom Kozakove kuće, na osnovu onoga što je pronašla povezala ta dva ubistva sa ubicom koji je juče počinio masakr – ispričao je Ilić i dodao da je cela zemlja zavijena u crno zbog nezapamćenog zločina i da je sutra proglašen dan žalosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter