Izvor: Tanjug
14.12.2022 u 20:18
0

Ursula fon der Lajen predložila je liderima EU da ublaže propise o državnim subvencijama za zelene tehnologije!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je liderima EU da se ublaže pravila o državnoj pomoći za obnovljive izvore energije i čiste tehnologije, kao odgovor na visoke cene energije i američki zakon o subvencijama koji ugrožava evropsku industriju.

U pismu liderima EU, koji će se sutra sastati na samitu u Briselu, Lajenova je navela da bi blok trebalo privremeno da pojednostavi pravila o državnim subvencijama za obnovljivu energiju, dekarbonizaciju industrijskih procesa i čiste tehnologije, izveštava Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Te izmene bi mogle da se uvedu početkom 2023“, dodala je, a Evropska komisija se o tome konsultuje sa članicama EU. Komesarka EU za zaštitu konkurencije Margret Vestager upozorila je Evropski parlament danas da državna podrška „nije svemoguća“.

„Državna pomoć može biti kratkoročno rešenje za trenutne izazove, ali da bismo bili konkurentni na svetskoj sceni moramo uložiti dalje napore da uklonimo barijere na jedinstvenom tržištu, koje nažalost još uvek postoje“, poručila je ona. Fon der Lajen je u pismu takođe ocenila da postoje očigledni rizici da američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) dovede do „nejednakih uslova“ u tržišnoj utakmici.

Evropske kancelarija za životnu sredinu otkriva da osam od 27 država EU još nije uvelo nikakve mere za smanjenje potrošnje gasa i električne energije!

IRA predviđa poreske olakšice za potrošače koji kupuju električna vozila i druge zelene proizvode ako se oni proizvode ili obrađuju u SAD ili u državama sa kojima zemlja ima sporazume o slobodnoj trgovini, a može da obuhvati i minerale za baterije. Šefica izvršne vlasti EU je istakla da Brisel traži rešenje u pregovorima s Vašingtonom, dodajuči da bi jedna od opcija mogla da bude pravljenje „kluba“ sirovina kako bi se potisnuo monopol Kine u ovoj oblasti.

Fon der Lajen je naglasila da je Evropi potrebno više javnih investicija da bi ubrzala zelenu tranziciju, što zahteva odgovarajuće finansiranje EU, s obzirom na to da svaka članica EU nema budžetski prostor za velika povećanja državne pomoći. Ona je najavila da će na leto predstaviti konkretne predloge o ideji stvaranja Evropskog suverenog fonda koji bi pomogao Evropi da postane svetski lider u čistim tehnologijama.

Lajenova je na kraju navela da EU mora da poveća upotrebu obnovljive energije i da mora da ubrza postupak izdavanja dozvola.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter