Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
03.07.2023 u 10:37
0

UVELIKO SU RASPOREĐENI NA FRONTU: Rusi prikazali dva nova – MOĆNA sistema za elektronsko RATOVANJE

Sistemu elektronskog ratovanja nije potrebno više od pet minuta da se postavi i može da potisne dronove na dometu do dva kilometra.

Rusko istraživačko-proizvodno udruženje Kaisant predstavilo je dva nova sistema za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letelica na margini izložbe Special Gear koja je održana u Moskvi od 29. do 30. juna.

INOVATIVNOST ILI FRANKENŠTAJN – PROSUDITE SAMI? Avionske rakete i minobacač na tegljaču MT-LB

Direktorka za razvoj udruženja Aljona Balandina rekla je da je prvi sistem, nazvan Argus-Kupol, dizajniran da pruži sveobuhvatnu zaštitu od dronova.

„Argus-Kupol je sposoban da osujeti letove jedne ili više bespilotnih letelica u svom operativnom dometu već na početku svog rada. Sistem je projektovan i u stacionarnoj i mobilnoj verziji“, rekla je Balandina.

Nekoliko ometača Argus-Kupol trenutno je angažovano u zoni specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, dodala je izvršna direktorka.

„Prenosivi Argus-Kupol može se koristiti za spasilačke operacije i za zaštitu lokacija kao što su rovovi i uporišta. Ako uzmemo veće antene, povećavamo operativni radijus i možemo da pokrijemo vitalne objekte, uključujući i civilne lokacije sa Kupolom. Pokrenuli smo nekoliko stanica. One su sjajno prošle testove i sada se angažuju u zoni specijalne vojne operacije. Nakon što dobijemo povratne informacije, sistemi će krenuti u masovnu proizvodnju“, rekla je Balandina.

Prema Balandininim rečima, Argus-Kupol se može proizvoditi u različitim veličinama, u zavisnosti od zahtevanog obima zaštite teritorije.

Izvršna direktorka je ruskoj novinskoj agenciji rekla da je drugi sistem, Argus-Antifurija, namenjen za suzbijanje bespilotnih letelica velikog dometa.

„Argus-Antifurija je stacionarna jedinica koja može da potisne čak i veoma velike dronove tipa aviona. Sistem je projektovan da se koristi u zoni specijalne vojne operacije, ali se planira da se koristi za zaštitu gradske infrastrukture“, rekla je Balandina.

Sistem je posebno razvijen za suzbijanje bespilotnih letelica u službi ukrajinskih oružanih snaga, poput Furije, Leleke i Valkire.

Balandina je rekla da se Argus-Antifuria može montirati na tronožac, postaviti na kamionet ili na stacionarne osmatračnice.

„Na izložbi je izložen prototip. Ova modifikacija je trenutno u fazi finalizacije za njenu efikasniju upotrebu u zoni borbenih dejstava. Testovi Argus-Antifurije zakazani su za avgust ove godine i vodimo pregovore o sprovođenju zajedničkih ispitivanja sa Ministarstvom odbrane Rusije, bezbednosnim i agencijama za sprovođenje zakona. Očekuje se da će masovna proizvodnja biti pokrenuta od septembra“, zaključila je direktorka Kaisant-a.

„Sistem je težak samo 18 kg. Može da radi non-stop ako je priključen na napajanje od 220 V uz promenu operatera. Stanica je zasnovana na principu potiskivanja svih frekvencijskih opsega koje koriste dronovi. Komunikacija između operatera i drona je ometana i dron gubi kontrolu i let je prekinut“, objasnio je Balandina.

Rusija radi na poboljšanju svojih sredstava za elektronsko ratovanje kako bi se suočila sa pretnjom koju predstavljaju ukrajinski dronovi unutar i van zone specijalne vojne operacije.

Poslednjih meseci kijevske snage su pojačale napade samoubilačkim dronovima na rusku teritoriju. Neki od napada ciljali su čak i glavni grad Moskvu. Međutim, sredstva za elektronsko ratovanje i sistemi protivvazdušne odbrane uspeli su da osujeti većinu napada.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter