Izvor: Kurir.rs
12.04.2023 u 07:33
0

Dramatično stanje u Italiji, Melonijeva se hvata za glavu? Proglašeno vanredno stanje zbog priliva migranata!

Italijanska desničarska vlada proglasila je danas šestomesečno vanredno stanje kako bi mogla da se izbori sa porastom migranata koji pristižu na južne obale zemlje.

MELONI PORUČILA: „Vojna podrška Kijevu se nastavlja u skladu sa interesima Italije“

Državna televizija prenela je da se očekuje da će biti imenovan specijalni komesar za ta pitanja. Vlada premijerke Đorđe Meloni odobrila je i finansiranje od pet miliona evra.

Vlada je posle sastanka saopštila da vanredno stanje smatra neophodnim kako bi se hitno sprovele vanredne mere za smanjenje priliva izbeglica koji stižu na italijansko ostrvo, Lampeduzu.

Takođe su potrebne „nove strukture, pogodne kako za skloništa, tako i za obradu i repatrijaciju migranata koji nemaju uslove za boravak“ u Italiji, navodi se u saopštenju vlade.

Tokom pandemije korona virusa, italijanske vlasti su uvele vanredno stanje, omogućavajući vladi da ukazima donosi mere i na taj način privremeno zaobilazi obično duge parlamentarne procedure.

„Da budemo jasni, ovo ne rešava problem, čije je rešenje povezano sa pažljivom i odgovornom intervencijom Evropske unije“, rekao je ministar civilne zaštite i morske politike Nelo Musumesi (Nello Musumeci), prenela je italijanska novinska agencija ANSA.

Sadašnja italijanska vlada je kao i prethodne vlade u toj zemlji, uglavnom bezuspešno pokušavaju da od drugih zemalja Evropske unije dobiju podršku i više solidarnosti za prijem izbeglica.

U Italiju je od početka godine došlo 31.000 migranata. Njih su na Sredozemnom moru spasile tamošnje vlasti ili humanitarni brodovi, podacima su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dodaje se da je to gotovo četiri puta više u odnosu na prethodne dve godine u istom periodu, kada je stizalo po oko 8.000 migranata 2021. i 2022.

Do sada su migranti pretežno kretali sa obale zapadnog dela Libije, a u poslednje vreme kreću i iz Tunisa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter