Izvor: Afera
01.02.2024 u 11:23
0

VRAĆAMO SE IZ SAMIH PONORA PAKLA, DA U PRIGOŽINOVU SLAVU SATREMO SVE! Evo gde PUTIN raspoređuje 20.000 VAGNEROVACA

Ruski „Afrički korpus“ za vojno prisustvo u Africi trebalo bi da zameni misije „PMC Vagner“ Jevgenija Prigožina na kontinentu, prenosi „Blumberg“.

Kako navodi agencija, planirano je da se do sredine godine formira korpus pridošlica i bivših Vagnerovaca. Nakon toga, biće raspoređeni u najmanje pet afričkih zemalja – Burkina Faso, Libija, Mali, Centralnoafrička Republika i Niger. Izvor agencije blizak ruskom Ministarstvu odbrane rekao je da je reč o regrutovanju 20 hiljada ljudi.

Pozivajući se na Telegram kanal grupe, Blumberg piše da je prošle nedelje oko 100 ruskih vojnika stiglo u Burkinu Faso kako bi osigurali bezbednost lidera zemlje Ibrahima Traorea. Kako navodi agencija, u planu je i otvaranje centrale u Centralnoafričkoj Republici.

Viši savetnik predsednika Centralnoafričke Republike Patrik Bila Kojagbele rekao je da će baza biti izgrađena u zemlji jer „ovde ima mnogo Rusa i neophodno je da im se obezbedi baza“. Njegova tačna lokacija je tajna, a vlasti još istražuju nekoliko lokacija, naveo je savetnik. Prema njegovim rečima, u CAR se nalazi 2 hiljade ruskog vojnog osoblja, što je duplo više nego u septembru 2023. godine.

Što se tiče mogućeg prisustva Rusije u Nigeru, to će izazvati zabrinutost Sjedinjenih Država, koje tamo imaju veliku bazu dronova, napominje agencija.

U decembru je zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov došao u Niger i sastao se sa ministrom odbrane zemlje Salifuom Modijem. U jesen je posetio Burkinu Faso.

RBC je uputio zahtev ruskom Ministarstvu odbrane.

Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Afrika je bila glavno područje rada Vagnerovog PMC-a; njegovi borci su osiguravali bezbednost različitih struktura i polja.

Nakon pokušaja pobune PMC-a 24. juna, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su pored odnosa sa Vagnerovim PMC-om, CAR i Mali uspostavili zvanične kontakte sa ruskim rukovodstvom i da će, na njihov zahtev, vojni instruktori nastaviti da rade tamo.

Nakon Prigožinove smrti u avionskoj nesreći 23. avgusta, njegovo poslovno carstvo u Africi bilo je u limbu, piše The Financial Times. Dugogodišnji poznanik biznismena, u razgovoru za novine, primetio je da Vagneru više neće biti dozvoljeno da obavlja bilo kakve operacije, jer samo Prigožin može „da sve to radi“.

Međutim, viši savetnik predsednika Centralnoafričke Republike Fidel Guangica primetio je da smrt osnivača PMC ništa ne menja; Vagnerovo prisustvo na terenu će se nastaviti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter