Izvor: Sputnjik
12.08.2022 u 12:05
0

ZAPADNE KRITIKE ZBOG TAJVANA DOVELE DO OVOGA? Dve baltičke zemlje napustile grupu za saradnju sa Pekingom

Letonija i Estonija saopštile su da su napustile kinesku inicijativu 16+1, koju je Peking pokrenuo radi intenziviranja saradnje sa zemljama Istočne Evrope.

VOJNA PRETNJA OD KINE I DALJE VISOKA! Predsednica Tajvana: „Čvrsto smo rešeni da branimo svoj suverenitet i nacionalni identitet“

– S obzirom na aktuelne prioritete letonske spoljne i trgovinske politike, Letonija je odlučila da obustavi učešće u okviru saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine – saopštilo je letonsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi AP.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Riga najavljuje da će nastaviti da razvija konstruktivne i pragmatične odnose sa Kinom, kako bilateralno, tako i kroz saradnju u EU i Kine, zasnovanu na obostranoj koristi, poštovanju međunarodnog prava, ljudskih prava i poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a slično saopštenje izdala je i Estonija.

– Estonija je učestvovala u formatu saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine od 2012. godine. Estonija nije prisustvovala nijednom sastanku u tom formatu posle samita u februaru prošle godine – navodi se u saopštenju.

Do ovog poteza usred zapadnih kritika na račun Pekinga zbog Tajvana.

Prethodno je i Litvanija napustila tu inicijativu, nakon pogoršanja odnosa s Pekingom zbog omogućavanja otvaranja tajvanske ambasade.

Saradnja u okviru foruma 16+1, u kojem učestvuje i Srbija, uspostavljena je 2012. godine na inicijativu Kine, radi jačanja ekonomskih odnosa u okviru kineske inicijative „Pojas i put“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter