Izvor: Happy BSC
12.08.2022 u 21:53
0

„Zašto svaki dan zasipaju granatama i raketama područje oko nuklearne elektrane Zaporožje?“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 170. dan sukoba u Ukrajini, a oni najvažniji su da se borbena dejstva odvijaju u oblasti Harkova i Dnjepropetrovska, da su ponovo granate padale nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje, kao i da su još dva broda sa žitaricama isplovila su iz ukrajinskih luka.

Naši sagovornici na ove teme bili su: naučni savetnik prof. dr Dragan Petrović, novinar Žarko Rakić i Slobodan Janković iz Centra za konzervativne studije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Dragan Petrović pojasnio je šta se trenutno dešava na frontu.

„Sada je šest meseci od početka sukoba i mi se nalazimo u drugoj fazi specijalne vojne operacije. Prva faza je trajala veoma kratko i u njoj su ruske snage delovale probojno kroz teritoriju Ukrajine. Napredovale su prema Kijevu, Černigovu, Sumi, na jednom širem prostoru i u tom slučaju one su razvukle ukrajinske snage, obezbedivši prednost na jugu i na istoku. Tek će se tumačiti ta faza povlačenja ruskih trupa, ali je gotovo sigurno, s obzirom na njihovo brojno stanje da su ono imale za karakter razvlačenje ukrajinskih snaga. U ovoj fazi koja traje već nekoliko meseci ukupno je 250.000 ruskih vojnika, računajući i trupe DNR i LNR, ruske snage su rasopoređene u oko 120 bataljona u vrlo širokom frontu, nešto severno od Harkova pa do Nikolajeva. Međutim, akcenat na borbenim dejstvima je u takozvanoj generalnoj bitci za Donbas. Ona je nakon pada Lisičanska, početkom jula, pregrupisana u pravcu gde se nalaze najkvalitetnije ukrajinske snage, koje se nalaze u 13 brigada i koje su uvežbavane godinama i ta formacija se popularno zove „sloboda“. To su snage koje se nalaze na prostoru koji je veoma utvrđen i tu se jako teško napreduje. To je najnaseljeniji prostor na bivšem sovjetskom prostranstvu. Kada se posmetraju sadašnje borbe, ruska strana koristi jednu taktiku koja ranije nije korišćena kada su u pitanju raniji sukobi ruske vojske poput Sirije, Avganistana, možda čak i prva faza ovog rata, a to je korišćenje premoći u artiljeriji i vazduhoplovstvu, gde možemo računati i dalekometne projektile mornarice koji zaista žestoko pogađaju protivničke snage. Tek posle toga ide pešadija i oklopne trupe. Dakle sve je posvećeno što manjim gubitcima svoje vojske, a pokušvaju štedeti i civilne žrtve što je jako teško, jer u ovim utvrđenim prostorima su se do sada nalazili i civili“, ističe Petrović.

Novinar Žarko Rakić komentarisao je granatiranje elektrane u Zaporožju i tom prilikom poručio da nema nikakvog smisla da su ruske snage gađale svoje trupe i da su takvi navodi gluposti.

„U prvim danima ove situacije oko nuklearne centrale u Zaporožju bilo je zaista dosta krontadiktornih informacija. Mogli smo između ostalog da čujemo i razne gluposti, da ruske snage bombarduju Zaporožje, da same sebe bombarduju. To zaista izgleda kao da neko nije dobro pogledao kartu, jer nema nikakvog smisla da su Rusi to uradili.  Sada se zaista postavlja pitanje zašto Ukrajinci to rade, zašto svaki dan zasipaju granatama i raketama područje oko centrale. Na kraju, meni se u nekom trenutku učinilo da se iza svega se krije njihova želja ili namera da prizovu neke međunarodne trupe, koje bi prvo došle kao posmatrači, a onda i kao stalne snage da naprave neku tampon zonu i da spreče Rusiju da kontroliše atomsku centralu, odnosno da kontroliše proizvodnju struje koja će narednih nekoliko nedelja, a pogotovo meseci biti jedna od najtraženijih roba na tržištu u Evropi. Čovek se upita, koji to bolestan um, koji je spreman toliko da žrtvuje, čak i živote miliona ljudi. Kada se ispali neka granata vi nikada niste sigurni gde će ona da ode, bez obzira na svu tehniku, kompjutere i čuda“, rekao je novinar.

Slobodan Janković naglasio je da je napredak ruske vojske spor jer je tehnika ta koja je dominantna, potom specijalci deluju tamo gde je nužno, a da ljudstvo dolazi na kraju.

„Ovde je već rečeno da su prosto te borbe oko Harkova obnovljene u poslednjih par nedelja. To je jedna novost. Znamo da se u Harkovu nalaze jake snage ukrajinske vojske. Upravo ti vojnici tu i ono što je ostalo od njih u Donbasu i samoj Odesi čine jednu glavninu i to su im najbolje trupe koji oni imaju i nešto što je ostalo za zaštitu naravno glavnog grada Kijeva. Poslednjih mesec dana nema značajnijih pomaka i nekih novosti. Samo napredovanje ruske vojske i snaga DNR i LNR je vrlo postuipno i to ide veoma polako, u skladu sa onom odlukom da se štede životi ruskih vojnika i da se sve radi time što ide jedna intezivna priprema, aartiljerijska, raketna… Naravno da tu dolazi do dejstava specijalnih snaga, baš juče su desantne jedinice, specijalne jedinice ruske vojske, na prepad zauzeli jedan manji položaj ukrajinskih specijalaca, ali prosto to je i zbog toga da oni ne bi snajperima i slično dejstvovali protiv regularne vojske. To je bila jedna akcija neutralisanja ukrajinskih specijalaca. Uglavnom su dejstva takva, tehnika je ta koja je dominantna, onda tamo gde je nužno deluju specijalci, pa tek onda dolazi ljudstvo klasično i zato je pomeranje fronta jako sporo“,

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter