Izvor: alo.rs
08.12.2023 u 14:30
0

ZATVOR U KOJI LJUDI SVOJEVOLJNO IDU: Evo ko su najčešći gosti i koliko je potrebno da platite

Za većinu ljudi, zatvor je mesto gde nikada ne bi voleli da budu, ipak neki Južnokorejci traže odmor od užurbanog tempa života u lažnom zatvoru.

– Ironično, ovaj zatvor mi daje osećaj slobode – rekla je Park Hje-ri, 28-godišnja kancelarijska radnica koja je platila 90 američkih dolara da bi se zatvorila u lažni zatvor u Hongčeonu, na severoistoku Južne Koreje.

Od otvaranja 2013. objekat „Inside me“ ugostio je mnogo ljudi, uglavnom radnika i studenata koji su spremni da provedu 24 sata u samici kako bi pobegli od zahtevnog posla i akademske kulture Južne Koreje.

U BIBLIOTECI UMESTO KNJIGE MOZETE POZAJMITI OSOBU: Vodite razgovore kojima inače ne biste mogli

– Bio sam previše zauzet. Ne bi trebalo da budem ovde trenutno, s obzirom na posao koji treba da radim, ali sam odlučio da zastanem i porazmislim o životu – kazao je Perk sedeći u ćeliji od 4,9 kvadratnih metara.

Uz pravila koja zabranjuju svaku vrstu komunikacije, mobilne telefone, satove, pa čak i ogledala u ćelijama, gosti su rekli da im samoća omogućava da se bolje koncentrišu nego kada bi se odmarali kod kuće ili otišli ​​na odmor.

Gostima je na raspolaganju boravak u trajanju od 24 ili 48 sati u sobičku veličine pet kvadrata u kojem nema mesta ni za krevet. Spava se na prostirci na podu, a jedina pogodnost u kojoj možete uživati je neometeni pristup wc šolji i lavabou.

Dva puta dnevno dobija se obrok – najčešće nekakva zobena kaša, a jedina zanimacija biće vam gledanje kroz prozorčić unutar sobe.

Najčešći „zatvorenici“ studenti i radnici

Najčešći gosti zatvora „Inside me“ su studenti i radnici iz različitih komapnija koji su svakodnevno izloženi velikim nivoima stresa s kojim se inače teško nose. U lažnom zatvoru oslobađaju se tog stresa i pronalaze privremenu utehu u tišini i izolaciji.

Od 2012. južnokorejska vlada je smanjila radno vreme na 52 sata nedeljno sa prethodnih 68, međutim ova politika je izazvala neke kritike i od poslodavaca i od zaposlenih koji kažu da su njeni standardi nejasni.

U društvu visoke konkurencije, više od 12.000 Južnokorejaca izvršilo je samoubistvo prošle godine, prema korejskoj statističkoj informativnoj službi. Stopa samoubistava u Južnoj Koreji bila je druga najveća u OECD-u 2016. skoro dvostruko više od stope u SAD i više nego trostruko nego u Britaniji.

Suosnivač Noh Ji-Hiang je istakla da je deo inspiracije za lažni zatvor bila primedba njenog muža, lokalnog tužioca koji je često radio 100 sati nedeljno.

– Moj muž je rekao da bi radije otišao u samicu na nedelju dana da se odmori – zaključila je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter