Izvor: Kurir.rs
18.01.2024 u 13:18
0

ZBOG NJIH IRAN RIZIKUJE RAT SA NUKLEARNOM SILOM: Svi detalji o „VOJSCI PRAVDE“ koja uliva strah u kosti

Skorašnji napadi Irana na ekstremističku grupu Džaiš al Adl probudili su bojazan da će se sukob na Bliskom istoku proširiti van regiona.

BLISKI ISTOK NA KORAK OD VELIKOG RAT: Opasan razvoj događaja, nakon masakra u Bejrutu, stiglo upozorenje

Pakistanska vlada je potvrdila da je u iranskom napadu izvedeno u utorak poginulo dvoje dece, a još troje ranjeno.

Ona je rekla da su skorašnji raketni napadi „potpuno neprihvatljivi“ i upozorila na odmazdu „usled neisprovociranog“ narušavanja njenog vazdušnog prostora.

Ta odmazda se jutros i desila kada je Pakistan raketama napao pograničnu pokrajinu Irana, nakon čega su se pojavili i prvi snimci posledica tih vazdušnih udara, a napad je izveden borbenim avionima kineske proizvodnje.

Iran tvrdi da Džaiš al Adl, sunitska ekstremistička grupa aktivna na pakistansko-iranskoj granici, uživa podršku Amerike i Izraela.

Ova grupa je preuzela odgovornost za brojne napade na iranske snage bezbednosti u prošlosti.

Uprkos oštrim kritikama Islamabada zbog ovonedeljnog napada, analitičari tvrde da je Pakistan svestan da su ulozi visoki i da će se uzdržati od taktike „oko za oko“.

Džaiš Al Adl – „Vojska pravde“

Džaiš al Adl ili „Vojska pravde i jednakosti“, oružana je ekstremistička grupa koja se suprotstavlja iranskoj vladi.

Grupa opisuje sebe kao „branitelja sunitskih prava“ u iranskoj pokrajini Sistan-Baluhestan.

Iran je 2009. godine uhapsio Abdulmaleka Rigija, šefa ekstremističke grupe ranije poznate kao Džundulah („Božji vojnici“), pod optužbom da je bombardovao iranske snage bezbednosti i bio britanski i američki agent.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter