Izvor: ARABNEWS
22.03.2024 u 17:49
0

ZELENSKI PRIMORAN DA UBLAŽI STAV: Povećava se pritisak na Ukrajinu da ukine crnu listu „sponzora rata“

Ukrajina bi u roku od nekoliko dana mogla da ukloni svoju crnu listu „sponzora rata“, koja je bila centralna u kampanji Kijeva da razotkrije kompanije koje posluju sa Rusijom, nakon reakcije zemalja uključujući Kinu i Francusku, rekle su dve osobe upoznate sa ovim pitanjem.

Crna lista nema pravni status, ali je bila sramota za oko 50 velikih kompanija koje su izdvojene zbog toga što rade u Rusiji i pomažu u ratu Kremlja u Ukrajini, na primer, plaćanjem poreza.

AMERIČKI NOVINAR SIMOR HERŠ OTKRIVA: SAD su postavile ultimatum Zelenskom

Prestanak kampanje nazivanja i sramote, ako se dogodi, bio bi pokazatelj kako Kijev možda mora da ublaži svoj stav jer postaje sve teže održati globalnu podršku svojim ratnim naporima više od dve godine nakon invazije punog obima.

„To je Kina, ali ne samo Kina“, rekla je jedna osoba sa direktnim saznanjem o tom pitanju, aludirajući i na pritisak Francuske da se sa liste uklone prodavci Auchan i Leroi Merlin, prodavac za poboljšanje doma i bašte.

Peking, veliki potrošač ukrajinskog žita, zahtevao je u februaru da Kijev ukloni 14 kineskih kompanija sa liste kako bi „eliminisao negativne uticaje“.

Iako se Kina smatra saveznikom Rusije, Kijev je rekao da se nada da će druga najveća svetska ekonomija učestvovati na samitu svetskih lidera ovog proleća kako bi unapredila viziju mira predsednika Vladimira Zelenskog.

Drugi izvor je rekao da su Austrija, Kina, Francuska i Mađarska izvršile pritisak na Kijev zbog liste, dodajući da bi ona mogla da bude skinuta sa interneta za nekoliko dana.

Treća osoba je rekla da postoji frustracija zbog Ukrajine zbog izdvajanja kompanija iz zemalja koje podržavaju Kijev.

Za sve najnovije naslove pratite naš kanal Google vesti na mreži ili putem aplikacije.

Ministarstva spoljnih poslova četiri zemlje nisu odmah odgovorila ili su odbila zahteve za komentar, a svi su izvori tražili anonimnost zbog osetljivosti pitanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter