Izvor: BSC Happy
06.02.2023 u 22:49
0

BRANKO RADUN U EMISIJI „ĆIRILICA“: „Ako Rusija krene u jaču ofanzivu, uđe u Kijev i pobedi Ukrajinu, Srbija će biti u OZBILJNOM PROBLEMU“

U večerašnjoj emisiji "Ćirilica" na Happy TV, pored Srđana Graovaca iz Centra za društvenu stabilnost, prof. dr Dejan Miletić – direktor Centra za proučavanje globalizacije, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan, govorio je i analitičar Branko Radun koji se zajedno sa ostalim gostima govorio o svim važnim temama i događajima koji se dešavaju u našoj zemlji, o situaciji na Kosovu i Metohiji, formiranju ZSO, ujedno nezaobilazna tema svakako je i ratu u Ukrajini.

Na priče da Evropa i Amerika pale balkanski fitilj i da će izbiti rat zbog Zajednice srpskih opština, Branko Radun ističe sledeće:

– Mislim da je to preterano, oni više govore kao neki Albanski lobisti, nego kao neki objektivni analitičari. Zna se ko je tu blizak kome, i odakle dolazi novac i kojim ljudima i sa koje strane, zato ja njima ne bi posvećivao mnogo pažnju. Ja bi više posvetio pažnju izjavama ljudi koji su tamo na funkcijama, pre svega u Americi. Mi nemamo ozbiljnu ponudu za sada. Evropa nema tu silu ili kapacitet da natera Albance, nama Evropa ne nudi ništa naročito, mi i da dobijemo solidan sporazum, ko nama garantuje da se opet neće desiti kao sa Briselskim sporazumom, rekao je on.

Kada je reč o tome da Srbija mora da se pridržava principa i rezolucije, gospodin Radun je istakao da je predsednik Vučić u tom pogledu potpuno u pravu.

DRAGOSLAV BOKAN U EMISIJI „ĆIRILICA“: „Vidim proces posrbljavanja Srbije, tihu, laganu – puzajuću nacionalnu revoluciju, obnovu srpstva…“

Vučić je u pravu zato što mi jedino, jer smo mali i slabi u odnosu na njih, na te sile, mi zato moramo da se uhvatimo tih principa i povelja, rezolucija, ali opet svesni smo da je to samo papir, koji ako ga sile ignorišu, on nema neku vrednost. Ono što je bitno je to da ako Amerikanci ne budu potpisnici, mi možemo da imamo sitauciju kao sa Briselskim sporazumom. Vučić kupuje vreme da bi se nešto promenilo, i jesu se stvari promenile za ovih deset godina koliko je kupovao, da tako kažemo, vreme. Srbi više nisu toliko negativci na pravu, kao što je nekada bilo. Ne znači da su oni sad na strani Srba, već je malo izbalansirano, promenila se atmosfera, ali se nije promenila politika, politika je ostala ista, kazao je on.

Naravno važna tema koja se tiče zapravo svih, i čini se da utiče na sitauciju u celom svetu, jeste rat u Ukrajini, Branko Radun govoreći o tome istakao je da je rat u Ukrajini, na neki način doprineo da Srbija postane most između Istoka i Zapada.

Srđan Graovac u emisiji “ĆIRILICA”: “Ne menjaju se kod nas stvari, mi jednostavno imamo takav način političke komunikacije i takav politički sistem“

– Ove stvari što se dešavaju i ovaj rat sada, to sve menja, to je možda i šansa za Srbiju. Ja sam pričao sa neki ljudima koji se bave nekim biznisom, oni su shvatili da smo mi most između Istoka i Zapada, da možemo da komuniciramo sada sa svima i da možemo da uđemo u pozicju i jedne i druge strane, i tu možemo da napravimo mnoge poslove. Mi tom politikom neutralnosti imamo, ironično ili ne, mi imamo posebnu poziciju koja može da bude vrlo važna ekonomski, politički, diplomatski, daje na značaju Srbiji. Ako Rusija napreduje, jača pritisak i na nas, oni žele onda da reše stvari na Balkanu, da dovrše nedovršeni posao. Da Ruska vojska sada na primer krene ofanzivnije, i ako bi oni pobedili, ušli u Kijev, mi bi bili u ozbiljnom problemu, mi bi bili pod pritiskom, pritisak da uđemo u NATO, da priznamo tkz. Kosovo. Ovo što se dešavalo od februara prošle godine, do danas, otvorilo je novu poziciju Srbiji, postali smo ponovo most između Istoka i Zapada. Srbija ne bi imala neki nivo i ne bi bila zanimljiva da nije došlo do rata, mnogi zvaničnici ne bi dolazili kod nas, da nije toga, rekao je on i dodao:

– Nije više onaj odnos samo pritiska i agresije prema Srbiji, naša politika neutralosti je tome doprinela, zaključio je Branko Radun.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter