Izvor:
28.09.2018 u 15:16
0

KAKO SE REŠITI KREDITNOG ROPSTVA? „Nije normalno da strane banke uzimaju novac od države i građana“!

Šta uraditi kada vam izvršitelj zakuca na vrata? Većinu građana u zemlji Srbiji upravo muči ovo pitanje, jer je milon njih upravo na spisku izvršitelja.

Usled loše ekonomske i finansijske situacije u zemlji malih plata a visokih cena troškova koje jedna porodica mora da isprati građani se u sve većoj meri zadužuju u bankama.

Banke sa svojim ponudama svakodnevno istupaju reklamirajući neki od kredita na televizijama koji je za svakog građanina koji se nalazi u finansijskom problemu u prvu ruku spas.

Ali šta uraditi i kako se ponašati kada se dođe u nemogućnost ili kašnjenje otplate kredita iz ličnih stvari, gubitka posla, bolest u porodici, gde rata ne može da se isprati svaki put redovno.

Da li poreski dug zastareva? Mnogi građani su pre nekoliko godina podizali kredite u švajcarskim francima koji su zbog promene kursa morali posle svoj dug basloslovno puno da otplate.

Neke zemlje su izašle u susret sa kamatama svojim građanima kako bi otplatili dug koji imaju što naša zemlja još uvek nije uradila.

Narodna banka Srbije je nekada imala ozbiljnu funkciju na finansijskom tržištu i pratila je apsolutno sve ali ona sada nadzire samo rad ali na okviru zakona o bankama što je apsurdno. To je veliki ključ naših problema pogotovo zbog ovih kredita u Austriji kako to sve funkcioniše i kako se menjaju glavnice, što Narodna banka to nije uradila. Obaveza Narodne banke je da propiše kriterijume na koju se procenju kreditna sposobnost svakog građanina, narodna banka to nije uradila. Ko ima primanja u švajcarskim francima, ko ima u dinarima. Postoji zakonska regulativa gde su propisani neki akti. NBS je propisala da je stepen zaduženja 50% zarade, a kreditna analiza kao institut nije mera na osnovu koje banka odlučuje da li će dati kredit ili ne. Banka se u momentu davanja kredita ponaša kao da se nikada neće promeniti odnos dinara u odnosu na neku drugu valutu. Ja smatram da država ne sme da dozvoli da ijedan njen građanin dođe u poziciju da mu dođe izvršitelj na vrata. Kod nas su minimalne zarade zaista male i zabranjeno je da se daju krediti na takva primanja. Kako je moguće da u ovoj državi gde je većinsko vlasništvo stranih banaka koje uzimaju od stanovništva i od države. Neće biti bolje dok ova država ne donese zakon da 80% banaka bude u domaćem vlasništvu – rekla je advokat Jelena Pavlović

To što je tada bilo sa švajcarskim kreditima je bila neka vrste preporuka kako ljudi mogu da reše svoj problem i to je Narodna banka tada potpisala, to je nešto što može da napravi vlada zakona uredbom. Setite se guvernera Jelašića koji je opominjao klijente da ne ulažu u švajcarce. Postoji socijalna zaštita deo budžeta koji se odvaja za ljude koji su na ivici egzistencije, taj socijalni budžet deo budžeta je veoma veliki, kada se sve spoji tada bi i penzije morale biti zahvaćene budžetom – rekao je Miladin Kovačević ekonomski ekspert

2006 godine Jelašić je jednostrano pretio podizanje kamatne stope,protiv odgovornih protiv kojih će se podneti krivične prijave. Postoje neke nepravilnosti po kojima bi NBS morala da reaguje prilikom podizanja kredita– Ivan Mijatov advokat

Koliku presiju građani koji ne mogu da otplate svoj dug pogotovo ne u švajcarskim francima imaju od banaka na svom primeru je rekla gošća u emisiji koja se suočava sa takvom vrstom problema gde izvršitelji mogu da joj zakucaju svaki čas na vrata.

Dug je iznosio oko 47.000 švajcaraca to je oko 30.000 evra mi nismo plaćali ratu i sada smo dužni nekih 60.000 evra. Rata koja je bila 200 evra sada je 800 evra što je prosto nemoguće da se isprati ovde u Srbiji. Koliko smo pod krivičnim prijavama, oni su nas jezivo maltretirali, zvali na telefon konstantno. Prvi kontakt je sa šalterskim službenikom, sledeći za savetnikom za kredit od koga sam dobila neke informacije koje meni nešto tada nisu ni značile i ne znače sem da dobijem taj novac koji mi je potreban jer sam želela da pokrenem neki posao kojim sam u tom trenutku želela da se bavim. Ali kada vas zovu iz banke po ceo dan, pitaju kada ćete platiti ratu to je bila neviđena presija– rekla je dužnik Jelica Vagić

Happytv.rs
Foto: Happy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter