Izvor:
06.05.2019 u 12:29
0

MARKO ĐURIĆ U EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Postoji ogorman kontrast u ponašanju naše strane, naše države i našeg naroda na međunarodnoj sceni i toga kako se oni ponašaju!“ (VIDEO)

Marko Đurić, direktor kancelarije za KiM bio je gost jutarnjeg programa Happy televizije „Dobro jutro Srbijo“ u kojoj je sa već uigranim voditeljskim tandemom, Katarinom Koršom i Milomirom Marićem razgovarao na najaktuelnije teme koje interesuju naše građane.

Ono što je u žiži javnosti izvesno vreme je odnos Beograda i Prištine, odnosno dijalog koji je trenutno u prekidu:

– Ti lideri Albanaca izgleda misle da su na nekoj orjentalnoj pijaci. I da mogu da vrte šibice ispred autobuske stanice, da tako mogu da obmanjuju velike svetske lidere. To tako ne funkcioniše, ne znam ko ih savetuje da vode tako politiku. Ne rade ni u sopstvenom interesu. To što oni ne pronalaze rešenje, to će oni svakog dana da pričaju kako će Kosovo da bude nezavisno i kako će granice tog nezavisnog Kosova da budu. Daleko su oni sad već prešli samo granicu Kosova i Metohije. Oni sad pričaju o teritoriji Preševa, Bujanovca, Medveđe, sutra će valljda da pričaju o celom Balkanskom poluostrvu. To pokazuje da su oni do te mere izgubili svaki konrtakt sa realnošću, da su njihovi politički ciljevi do te mere opasni da oni postepeno uspevaju da okreću ljude protiv sebe, čak i one koji su ih pre deset i petnaest godina naročito podržavali.

– Postoji ogorman kontrast u ponašanju naše strane, naše države i našeg naroda na međunarodnoj sceni i toga kako se oni ponašaju. Oni se ponašaju kao razmaženo dete. Njihovi političari im pričaju samo ono što oni žele da čuju. Apsolutno nikakve spremnosti za bilo kakvo rešenje koje podrazumava kompromis im ne pada na pamet da razmatraju. Sa druge strane pokazuju nula kredibiliteta vezano za bilo šta o čemu se dogovoraju. Podsetiću vas da je onaj CEFTA ugovor koji su oni još pre trinaest godina potpisali pa smo onda pre šest godina napravili sporazum kojim su se obavezali na zajednicu srpskih opština i ništa od toga im ne pada na pamet da sprovedu. Njihov kredibilitet koji iole ozbiljno prati je nula.

Pitali smo gospodina Đurića za komentar na odluku Tačija da nikada neće formirati zajednicu srpskih opština:

– To sve pokazuje da oni percipraju odnos sa Beogradom na veoma neozbiljan način. I siguran sam da im se to neće vratiti uspesima na nacionalnom planu, uspesima na međunarodnoj sceni.

Zapaža se da se dijalog Beograda i Prištine i odnosi pogoršali dolaskom Haradinaja na mesto premijera. A Marko Đurić je bio u Briselu kada se desilo to da je Oliver Ivanović bio ubijen.

– Da, jesam. Nažalost, to je bio jedan jezivo jutro. Taj dan je trebalo da se nastave razgovori i onda je stigla ta vest koja nas je razorila sve. – rekao je Đurić naglasivši da od tada, od trenutka kada su oni napustili razgovore, više nisu ni vodili u nekoj ozbiljnijoj i široj formi.

Marko Đurić je svojevremeno bio uhapšen od strane kosovske policije ali nikada nije dobio izvinjenje za takvo neopravdano ponašanje.

– Ne, nisu. I ja ne volim da se vraćam na tu epizodu, ne volim da budem u ulozi žrtve. Taj snimak još nisam ineću ga pogledati. Promenim kanal i izbegavam tu temu. Ali da se to desilo u nekoj drugoj zemlji, nekom drugom narodu, ja sam u tom trenutku već sedam godina u tom tehničkom dijalogu koji i ne postoji više ali u tom trenutku sam bio takođe glavni pregovarač , zamislite da se u nekim drugim mirovnim razgovorima, bilo gde u svetu desilo da su oteli glavnog pregovarača u prisustvu međunarodnih snaga i da su ga onda vodili pred rulju za linč i tako dalje, da nije u tom trenutku došlo do jasnog signala iz Beograda da će doći do intervencije…

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter