Izvor:
11.11.2018 u 11:24
0

„PRELO U NAŠEM SOKAKU“ JE POSETILO GRAD KURŠUMLIJU: Đavolja Varoš misterija i dijamant juga Srbije! (VIDEO)

U današnjoj emisiji „Prelo u našem sokaku“ obišli smo grad Kuršumljiju.

.Opština Kuršumlija nalazi se na jugu Srbije u gornjem slivu reke Toplice i njenih pritoka Kosanice i Banjske, na jugoistočnim padinama Kopaonika iseverozapadnim padinama Radan padine. Zauzima površinu od 952 km² i administrativno pripada Topličkom okrugu.

Graniči se sa opštinama: Brus, Blace, Prokuplje, Medveđa, Podujevo (KiM) i Leposavić (KiM). Jugozapadna granica u dužini od 105 km poklapa se sa prirodnom i političko-administrativnom granicom Kosova i Metohije. U ovom delu nalaze se dva glavna prevoja: Merdare i Prepolac

Pored mnogobrojnih manastira tu je i turistički dijamant Srbije „Đavolja Varoš“ koji se nalazi na jugu Srbije, 27 km jugoistočno od Kuršumljij, a 89 km jugoistočno od Niša. Od Beograda je udaljen 288 km. Ovaj prirodni spomenik čine dva u svetu retka prirodna fenomena.: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluje vrlo atraktivno i dva izvora kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Gosti u stufiju bili su Nebojša Jović zamenik predsednika Opštine Kuršumlija i Jasmina Savić v.d. direktor Turističke organizacije opštine Kuršumlija.

Kuršumljija je neverovatna opština bogata prirodnim lepotama.

Jedna od najlepših opština, a najmanje naseljena. Sa 12 000 stanivnika Kuršumljija je lepa varošica, lep gradić. Nalazi se na tri reke i imamo prirodno bogatastvo Đavolju Varoš. Privreda je kao i svuda u Srbiji. Imamo 4.000 zaposlenih i veliki broj ljhudi na birou, ali ima napredka. Kuršumlijska banja se aktivirala da bi se zaposlili ljudi. Dovođenjem stranih investitora u Kuršumljiju, omogući ćemo i dodatan broj zaposlenih i ovih dana je krenulo sve, potpisali smo i ugovor sa firmom koja će prerađivati drvoi proizvodićemo nameštaj – rekao je Nebojša Jović zamenik predsednika Opštine Kuršumlija i dodao

Opština daje novac za decu već 5 godina. Pomažemo porodilje sa 20.000 mesečno u narednih godinu dana od dana porođaja. Rođen je veliki broj dece i ovog utorka ćemo podeliti 40 autosedišta kako bi mogli roditelji da poštuju saobraćajne propise i da uživaju sa svojom decom u vožnji. Pomažemo i školarce, stipendiramo srednjoškolce i imamao listu od 269 studenata koje pomažemo. Hoćemo da ulažemo i da napravimo pravu decu, kako bi bila stručna. Želimo da otvorimo nova radna mesta da kada ta deca završe škole i fakultete imaju gde da se vrate u Kuršumliju – istakao je Nebojša Jović

Kuršumlijski kraj ima zanimljiv običaj ispijanja rakije, nazdravi se sa "zdrav si, zdrav sam" i ispije se sadržaj iz ne tako malih čaša iz kojih se inače rakija pije.

U našem kraju postoji običaj ispijanja meke rakije iz velikih čaša. To se radi obično na krštenjima i slavljima, nazdravi se sa "zdrav si, zdrav sam" i ta rakija nije jaka kao one koje se služe u malim čašama, tako da pozivamo sve koji dođu u naš kraj da nas posete i da nazdravimo – rekao je Nebojša Jović zamenik predsednika Opštine Kuršumlija.

Srednjovekovna kultura treba da se iskortisti i da se dovedu ljudi da vide manastire i prirodne lepote Kuršumljije.

Kuršumlija je grad sa četiri imena i u našem gradu pored ostalog mogu da se vide manastiri i crkve. To je ključni deo srpske istorije. Kuršumljija ima Prolom banju i Lukovsku banju koje su najposećenije ikrasi ih to što turisti tokom cele godine mogu da je posete jer mogu da se kupaju i da budu u lepom ambijentui ako napolju pada sneg. Kuršumljija je grad koji ima četiri imena, leži na tri reke i ima tri banje, što je retkost i u gradovima u Evropi – rekla je Jasmina Savić v.d. direktor Turističke organizacije opštine Kuršumlija.

Kada čovek dođe u Kuršumlijugde da može da ode da se odmori i da krene u obilazak vašeg kraja?

Turističkih smeštajnih kapaciteta ima dosta. Vlada je zaštitila Radan područje kako bi imali turistički potencijal. Postoji i privatni smeštaj i Radan Hotel koji je opremljen po najsavremenijim stanardima i vaše je samo da dođete, a mi ćemo biti dobri domaćini – istakla je je Jasmina Savić.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter