Izvor:
12.11.2018 u 13:14
0

„PRELO U NAŠEM SOKAKU“ JE POSETILO GRAD SREMSKU MITROVICU: “ U Sirmijumu su rođeni mnogi carevi, Decije, Trajan, Maksimilijan…“ Srce grada, Carska palata privukla je i oduševila mnoštvo turista! (VIDEO)

U današnjoj emisiji „Prelo u našem sokaku“ obišli smo grad Sremsku Mitrovicu.

Grad Sremska Mitrovica je administrativni, privredni i kulturni centar Sremskog okruga.Nalazi se u severozapadnom delu Srbije.Gradsko naselje zapravo je konurbacija tri naselja: Sremske Mitrovice kao centralne urbane sredine, susedne Mačvanske Mitrovice, na desnoj obali Save i najvećeg sela po broju stanovnika u Srbiji, Lađarka na zapadu.Ima drumsku, železničku i rečnu vezu sa okruženjem.

Muzej Srema, Galerija Lazara Vozarevića, Gradska biblioteka Gligorije Vozarević, Pozorište Dobrica Milutinović, Ustanova za kulturu Sirmiumart, Istorijski arhiv Srem, vaspitno-obrazovne organizacije, čine osnovu od značaja za kulturni život ovog kraja. Sremska Mitrovica je i "muzej pod otvorenim nebom" u kome su ostaci antičke rimske prestonice, građevine stare arhitekture XVIII i XIX veka i spomen-park, delo jednog od najpoznatijih jugoslovenskih arhitekti posleratnog spomeničkog graditeljstva Bogdana Bogdanovića, kao i Spomen-groblje za preko 3500 rodoljuba i boraca za slobodu koje su fašistički zločinci ubili u toku 1941. godine. Veoma vredni spomenici predstavljaju deo svetske kulturne baštine, a neki od njih, kao sunčani sat, jedinstveni su u svetu.

Gosti u studiju bili su predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica – Tomislav Janković i v.d. direktorka Turističke organizacije grada – Svetlana Sabo.

– Grad Sremska Mitrovica se poslednjih deset godina brzo razvija i napreduje.Veliki broj sela ima gas, samo dva naselja nemaju vodovod.Bogati smo kulturno, a posedujemo i prirodna nasleđa.Plan je da ulažemo i ui poljoprivredu, privredu i turizam Trenutno Imamo 8,1 posto nezaposlenost.Naš najveći problem je što nemamo dovoljno proizoljnih inžinjera, varioca – počinje priču Tomislav, te nastavlja

– Moram istaći da je preko dvadeset zemalja investiralo u Sremsku Mitrovicu.Gastronomija, prehrambena insutrija, mašinska industrija, sve to posedujemo – rekao je Janković.

Direktorka turističke organizacije grada, Svetlana Sabo navodi da je najveći grad u Sremu, Sremska Mitrovica od bitnog istorijskog značaja:

– Bogati smo kulturno istorijskim i prirodnim resursima.Mi smo grad nad gradom, kada god se nešto kopa i gradi, uvek se naiđe na delove grada iz Antičkog doba.Otvoreni su antički lokaliteti, sve je dostupno turistima.Imamo najlepšu rečnu plažu, vodimo računa o infrastrukturi plaže.Mi smo pravo more za Srem i uopšte za Srbiju –

Emisiju u celosti pogledajte u emisiji ispod:

Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter