Izvor:
12.11.2018 u 13:13
0

SAMO U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: Saznajte kako napraviti rimske predmete, stare 2.000 godina! (VIDEO)

U emisiji "Prelo u našem sokaku" danas smo se potrudili da prikažemo duh i tradiciju srpskog grada, Sremska Mitrovica.

Lazar Konstatinović, inženjer je elektrotehnike, koji se bavi starim antičkim zabatuma: duvanje rimskog stakla, tera sigilata keramike, kovanje rimskog nova, izrada nakita poludragog kamena.

Gosposdin Konstatinović je prikom gostovanja u nedelujnoj emisiji objasnio kako dobija identičan izgleda predmeta starih 2.000 godina.

– Bavim se oživljavanjem starih zanata. Ovo posuđe je staro 2.000 godina, rimsko posuđe. Trudim se da konačan izgleda izgledao kao što je nekada izgedao. Na primer, Rimljani su staklo uvoziki iz Egipra, za duvanje dodaju se dodatne boje minerali… Rimske uljane lampe, koje su bile rimske sijalice, stavi se mali fitilj i ona gori kao kandilo. To su lampice koje su suvenir Sremske Mitrovice, one mogu da se nauljaju i da sijaju poput kandila – objasnio je gost emisije "Prelo u našem sokaku".

Emisiju u celosti pogledajte u videu ispod:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter