Izvor:
12.04.2019 u 13:35
0

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: O poseti Njujorku, subvencijama budžeta, reproduktivnom zdravlju! (FOTO)

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, gostovala je u emisiji " Dobro jutro Srbijo" nakon posete Njujorku, gde je učestvovala na skupu za nedovoljno rađanje i starenje.

– Posebno Stari kontinent, Evropa, ima problem nedovoljnog rađanja, dok afričke zemlje imaju problem prekomernog rađanja. Ono što nam je zajedničko je vek starenja koji se produžio. U Srbiji će žene živeti 78 godina, a muškarci 72. Naravno, nedovoljno rađanje u Evropi kao jedna posebna tema. Mi smo govorili o pravima čoveka u Srbiji, koliko se bavimo populacionim politikom… Spadamo u ove zemlju, jer je vlada dobila poseban resurs za bavljenje populacionom politikom, podsticanje rađanja, da nas bude više, da se finasijski potpomogne rađanje, da se mnogo više radi na znanju o reproduktivnom zdravlju… – rekla je ministarka i objasnila šta je glavni problem:

– Naša statisika pokazuje da imamo nedovoljno žena u fertilnom periodu, jer decanijama se nedovoljno žena rađa. Sa druge strane, migracije su sve veće, žene u periodu kada bi trebalo da stvaraju porodicu, odlaze iz zemlje i odloženo je prvo rađanje. Žena koja se odlučuje da prvi put rodi, recimo na Vračaru to odliči da uradi sa 33 godine, a na jugu Srbije u proseku sa 28. Jedan strašan podatak je da se u Srbiji svake godine rodi 1.000 dece manje nego prethodne. Na 1.000 dece se rodi van granica naše dece, pa samim tim tema migracija i prekomernog starenja su bile tema u Njujorku, gde sam iznela našu strategiju.

Ministarka Đukić Dejanović ističe da je 2011. godine, kada je urađen poslednji popis, gde su žene starosne dobi 31-33 godine upitane zbog čega odlažu roditeljstvo:

– Većina tih žena dala je odgovor da nema poverenja u primarnog partnera, primarnu porodicu i državu, dakle, najmanje u partneru.Jačanje parterskog odnos je rešenja. Ono što je država poslednje uradila je sledeće, ovih dana je završen konurs za jednu opštinu i grad, koji su dobili nepovratna sredstva da ulože u programe populacione politike.

Gošća emisije "Dobro jutro Srbijo" istakla je da bi mladi u Srbiji trebalo više da znaju o reprodsuktivnom zdravlju:

– Imala sam priliku u svojoj ordinaciji da razgovaram sa devojčicom koja je zatrudnela sa 14 godina. Prvi put je sa mnom razgovarala na temu reproduktivnog zdravlja, zaštićenog seksualnog odnosa… Mi smo zemlja gde se još uvek umire od raka karcinoma grlića materice, vidite, u Australiji je taj problem radiciran. Postoji vakncina, koja se prima za rano otkrivanje karcinoma. Smrtnost je kod njih bila 21%, a sada je 1%. Mi smo tu vancinu stavili na spisak obaveznih vakcina – objasnila je.

Slavica Đukić Dejanović istakla je da će biti potrebna armija kako bismo uticali na naš obrazovni i zdravstveni sistem, a da je uloga roditelja nezamenljiva.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter