Izvor:
17.03.2018 u 21:52
0

SRPSKO KULTURNO NASLEĐE: Držimo li do tradicije ili smo je izgubili?!

Današnja tema u emisiji "Posle ručka" je očuvanje kulturnog nasleđa. Šta prepoznajemo kao naš identitet?

Koje je naše kulturno nasleđe i kakva je uloga srpske pravoslavne crkve u očuvanju nasleđa?

Poštujući i latinično pismo i sve manjinske jezike izgubili smo lični pečat. Sve više ljudi piše latinicom naše ćirilično pismo se potpuno izgubilo.

Istorija zemlje i to neko kulturno nasleđe najviše se vezuje za Kosovo. Tamo su srpske svetinje i tamo se odigrao veliki Kosovski boj na Vidovdan 28. juna 1389 godine.

Gosti u studiju su komentarisali na ovu temu kulturnog nasleđa a i podsećali na neki davni period kako se to izuzetno poštovalo i cenilo.

Svedoci smo da se gubi ćirilica i da nema više natpisa na našem jeziku pa samo kada pogledate nazive ulica sve je na latinici. Meni je žao što mi maramo da se pravdamo svakome ako odemo van granica naše zemlje da pišemo ćirilicom. Izgubili smo našu dušu, korak sa vremenom odakle smo potekli. Tu su pre svega odgovrone naše institucije počev od muzike, naše na svim radio stanicama ima najmanje. Srpska muzika je naša muzika– rekao je gost

Poznata pevačica Dragica Radosavljević Cakana prisetila se svog odrastanja na Kosovu i istakla šta je u to vreme nasledila od svoje majke kao deo tradicije, nasleđa koje i danas čuva.

Teško da možete nać puno mojih fotografija iz tog perioda, ali taj deo gde sam ja odrasla taj Leposavić je deo mog detinjstva. Nekako mi se čini da je dole narod nekako bio i manje krštavan, nekako je u to vreme bilo sramota ići u crkvu. Tek u nekom periodu kada smo iz nekog razloga trebali da dokažemo da smo mi Srbi onda smo i išli. To neko nasleđe što sam ja pokupila od moje majke je vez, taj poentlas nešto što je svaka devojčica učila kako se radi– rekla je Cakana

Postoje narodne radionosti koje verno oslikavaju period srpske kulture, počev od narodnih nošnji u to vreme pa do muzike koja je bila u samom srpskom duhu. Dosta toga se promenilo i Beograd je postao metropola gde se slivaju razne kulture ali neki od nas to nisu zaboravila pa su osnovali škole i organizacije u sa srpskim kulturnim nasleđem.

Jedna od tih škola se predstavila u studiju koja uz pesmu i igru kao kulturno društvo verno prikazuje Srbiju.

Naši učenici su zavoleli našu školu tako što su pored igre, slušali i kvalitetnu muziku, učile o našoj tradiciji– rekla je gošća

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter