Izvor:
09.09.2019 u 15:20
0

STOČARSKI PROIZVOĐAČI: Nije lako biti poljoprivrednik, ali je zarada lepa! (FOTO)

U današnjoj emisiji „Posle ručka“ sa voditeljem Vanjom Bulićem, razgovarali smo o tome koliko je teško biti poljoprivredni proizvođač u Srbiji i koliku odgovornost to nosi. Današnja emisija bila je bazirana na stočnoj proizvodnji, tome koliko je svinjska kuga uticala na proizvodnju i da li poljoprivrednici mogu da se izbore sa problemima koji ih svakodnevno susreću.

Momčilo Aćimović i Milivoje Stevanović, iz proizvođačkog ugla govorili su o ovim temama.

– Moj sin je nasledio stočarstvo, sada je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu. Moja proizvodnja je specifična. 1250 mangulica ima u Srbiji, sveukuopno sa Vojvodinom, što je katastrofalna brojka. Njihove masti su lako su ragradive masti, koje dobro deluju na krvne sudove u organizmu i trvrdim da ih je zdravo jesti, bez obzira na predrasude. Nažalost, sve je manje poljoprivrednih inspektora, a trebalo bi da ih ima, zbog proizvodnje u nelegalnim uslovima. Smatram da je dobra poljoprivredna proizvodnja ona u koju je uloženo dosta truda, higijene, ulaganja. Bez toga, nema poljoprivrede – rekao je Momčilo Aćimović, stočar iz Ljiga za Hepi televiziju.

On je istakao da je poljoprivreda grana koja je na margini, te da skoro niko na nju ne obraća pažnju.

Ogromna su ulaganja, ako pričamo o stočarstvu. Potrebne su zgrade, mesta za stoku, hrana…koliko god ljudi mislili da je poljoprivrednik biti lako, nije. S obzirom na godine ulaganja, svi očekuju da se rezultat posle izvesnog vremena vidi. Nadamo se da će se ubuduće poljoprivreda, kao jedna od važnijih, ako ne i najvažnija grana industije, ceniti više! – dodao je Momčilo.

Milivoje Stevanović, stočar iz Dubovice složio se sa Momčilom Aćimovićem, te dodao da ni na njegovom gazdinstvu nije lako biti gazda!

– Na farmi imam 100 priplodnih krmača. Prasad ne prodajemo, sve što se oprasi, to i utovimo. Radi moja porodica i samo jedan radnik. Pored toga bavimo se i sadnjom. Ima sistem grupa krmača koje se prase na svaka 15 dana. Istu potrošnju hrane imam, dve tone dnevno. One se hrane kukuruzom, ječmom, premiksom, i sojinom sačmom. Ta ishrana je prilagođena ostalim životinjama. Svinja je najintaligentnija životinja na svetu, to mogu da potvrdim.

Ustanovili smo da je izuzetno teško da se pronađu radnici, koji bi radili u stočarstvu, ali da bi im plata bila dobra!

Meni je veći utrošak, jer imam više krmača. Melezi su najproduktivnija rasa. Moje meso se prodaje oko 170 i 180 dinara sa pdv-om, to je krajnja cena sa kojom mogu raditi. Ja sam pre 38 godina počeo sa samo dve krmače. Radni dan – ustajanje u poa 6 odlazim po radnika, u 7 počinje posao, obilazimo farmu, radimo i jedan radni dan traje 14-15 sati i 365 dana u toku godine se radi. Problem je naći radnika, jer retko ko želi da radi posao na farmi. A lepa je plata, ide i do 50.000 dinara! – istakao je Milivoje za Hepi TV.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter