Izvor:
06.10.2018 u 14:42
0

U EMISIJI „POSLE RUČKA“ GOVORIMO O LJUBOMORI: U ljubomori ima više ljubavi prema sebi, nego prema partneru! Radi se o povređenom samoljublju!

Ljubomora je vrsta straha, ili bolje rečeno složena, afektivna reakcija na zamišljenu ili realnu pretnju da će voljeni objekt biti izgubljen,u potpunosti ili nekom stepenu. Ljubomora je složena reakcija gde primarna emocija strah u percepciji događaja s percepcijom sopstvene reakcije na njega poprima dimenziju složenog odgovara na povređivanje.

Reč ljubomora je etimološki blisko povezana sa ljubavlju, u psihološkom smislu ta veza nije tako čvrsta. Psihoanalitičari otkrivaju da su najljubomorniji oni '' koji ne mogu voleti ali koji moraju osećati da su voljeni.''

Podeljena su mišljenja da li je ljubomora urođena pa predstavlja prirodnu reakciju u nekim uslovima ili je određena kulturom. Neka istraživanja urođeničkih plemena, kod kojih postoji potpuno slobodan promiskuitet, pokazuju da i među članovima plemena postoji ljubomora, mada je skrivena, verovatno pod pritiskom kulturnog modela i društvene uloge.

Naš gost psihijatar-seksolog Jovan Marić, kao vrhunski stručnjak pojasnio nam je šta je zapravo ljubomora, šta je uslovljava, ali nam je definisao i pojam patološke ljubomore:

– Ljubomora je uvek ljubavni trougao, a uglavnom je pozadina svega prevara. Ranije je muškarac doživljavao ženu kao svoj posed, a žene su bile skromnije. Međutim, prava je istina da kada se pojavila popularna serija “Sex i grad”, uslovilo je da su žene imale potrebu za avanturama i samostalnošću i to je dovelo do toga da muškaraci sumnjaju– objasnio je Marić, a zatim se osvrnuo na patalogiju:

– Kad je u pitanju patološka ljubomora, ona je puna apsurdnih ideja. Ona je vrlo ozbiljan znak da je ta osoba jako nesigurna, unižena i ne veruje u svoje vrednosti. U ljubomori ima više ljubavi prema sebi, nego prema partneru, čovek se oseća inferiorno, radi se o povređenom samoljublju.

Na pitanje ide li ljubomora sa godinama, doktorka Lidija Grujić, objasnila nam je na sledeći način kada se ona javlja:

– Ne može se reći da ljubomora ide sa godinama, ona se javlja u različitim godišnjim dobima, ali najčešće posle 35-e godine, te ženski pol tada više izražava ljubomoru. Javlja se kada osetimo da se treća osoba uključila u našu vezi. Mislim da se danas daleko drugačije živi, žene nekako lakše prežive prevaru. Verovali ili ne, prema podacima 700. 000 beograđanki su same, one žude da imaju partnera – rekla je doktorka.

Potom se u program uključila gledatelja koja je sa širokim auditorijumom osetila potrebu da podeli turturu koji je preživela sa partnerima:

– Udala sam se sa 18 god, i muž mi je bio ljubomoran kada odem sa kumovima na večeru, a ja sam morala da gledam samo u pepeljaru, ako bi slučajno pogledala u muziku, posle bi trpela svašta. To je bilo strašno, posle sedam godina smo se razveli. Zatim sam upoznala drugog čoveka koji je bio božanstven prema meni. Dolazio je po mene na posao, i opet kada izađemo u restoran nije napadao sada mene nego nekog drugog muškarca koji bi me gledao. Jedva sam se otkačila od tog čoveka.

Momčilo Bakrač, takođe naš gost, otkrio nam je sa kakvim se slučajem sreo tokom karijere:

– Uzrok ljubomore je nesigurnost u sebe i partnera. Patološki su ljubomorni ljudi, koji su zaljubljeni u sebe i koji su narcisoidni. Ja sam imao slučaj, gde je dečko imao je sve u životu, bio uspešan i lepo izgledao. Ali kada mu je devojka saopštila da ne želi da nastavi vezu sa njim, on je rešio da je pozove na poslednju večeru kako bi se rastali kao ljudi, međutim na toj večeri on je devojku lišio života – objasnio je Momčilo.

Kako se izlečiti od ljubomore?

Ako ne postoji realna potreba za zabrinutost, uverite se da je vaš odnos bezbedan u ovom trenutku. I setite se da osećaj ljubomore ne znači da treba da delujete na svoja osećanja. Ako imate dobar razlog da se osećate ugroženo, onda možete odlučiti da na zdrav način rešite situaciju i razgovorate sa svojim partnerom. Još jedan dobar način da se izborite sa ljubomornim osećanjima jeste da uradite nešto suprotno od onoga što želite da uradite. Na primer, umesto da izrazite bes prema svom partneru, razmislite kako da ne zabrinete partnera, a zatim mu izrazite svoju ljubav.

Izvor: Happytv.rs
Foto: YouTube/Printscreen, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter