Izvor: Tanjug
13.02.2023 u 14:48
0

Gradonačelnik Šapić najavio „BEOGRADSKE DANE PORODICE“ u maju – manifestacija za očuvanje tradicionalnih vrednosti

U Beogradu će 13. i 14. maja biti održana manifestacija "Beogradski dani porodicečiji je cilj da pokaže ne samo stvari u vezi s porodicom već i širi kontekst zajedništva u našem narodu, kao i tradicionalne vrednosti, najavio je danas gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je to rekao novinarima nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem u Hramu Svetog Save na Vračaru sa kojim je razgovarao o tome šta sve Grad Beograd može da uradi i na koji način da pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu i naše svetinje na teritoriji prestonice, kao i o drugim stvarima koje se tiču svakodnevnog života.

-Zahvalan sam gradonačelniku što je izdvojio vreme da ragovaramo o nekoliko važnih tema vezanih za našu crkvu i naš narod ovde u Beogradu. To je samo jedan u nizu sastanka koji su uobičajeni za sve ljude na planu odnosa i komunikacije sa gradskim strukturama -rekao je patrijarh Porfirije.

VAŽNO ZA BEOGRAĐANE! Besplatan parking 15. i 16. februara zbog praznika

Naveo je da je tokom sastanka bilo reči o uređenju prostora ispred Hrama Svetog Save i sanaciji crkve Svete Petke na Kalemegdanu i crkve Ružice, ali i o još nekoliko projekata važnih za Srpsku pravoslavnu crkvu.

-Polazeći od činjenice da je porodica jedna od najvažnijih vrednosti svake zajednice, mi smo veoma obradovani planiranom manifestacijom u maju koja je posvećena porodici i podrazumeva se da ćemo uzeti učešće u tim manifestacijama jer porodica kao nukleus svake zajendice, kao ring u kojem se izgrađuje duh zajednice je nešto što je briga crkve ne samo danas, nego oduvek -rekao je patrijarh.

Naveo je da čovek nije stvoren kao pojedinac već za zajednicu i da smisao svoga postojanja nađe upravo u komunikaciji i zajedničarenju sa drugim ljudima, te da je u tom smislu čitav ljudski rod stvoren da bude porodica.

-Ali, da bismo doživeli opšti plan kao plan svoje porodice moramo početi od elementarnog konteksta zajednice, a to je upravo porodica u najužem smislu te reči- rekao je patrijarh i dodao da je Beograd velika porodica koju ne čine samo pravoslavni Srbi već i svi drugi ljudi bez obzira na to kojoj veri pripadaju.

Penzioneri zadovoljni akcijom besplatnih pregleda i najavom penzionerske kartice

Šapić je rekao da je njegova obaveza, kao gradonačelnika, da ima intenzivnu i dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i njegovom svetošću, te dodao da dokle god bude bio na toj funkciji, oni mogu da računaju na Grad u svakom vidu saradnje i komunikacije.

Podsetio je da je Skupština grada Beograda manifestacijom od posebne važnosti za Beograd proglasila manifestaciju „Beogradski dani porodice“, a maj mesecom porodice jer je 15. maja Međunarodni dan porodice.

S tim u vezi, najavio je da će od ove godine za vikend oko 15. maja, ovoga puta to pada 13. i 14. maja, biti organizovan veliki skup koji će da pokaže ne samo stvari vezano za užu porodicu – roditelje, brata, sestru, decu nego i širi kontekst zajedništva u našem narodu, ali i tradicionalne vrednosti jer, kako je rekao, ako želimo da verujemo u bolju budućnost, ne smemo nikada da odustanemo od naše tradicije i prošlosti.

-Očekujem da će njegova svetost da uzme učešće u toj manifestaciji. To će biti promocija radosti, zajedništva, tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i društva na koju ćemo pozvati ljude iz svih sfera društva da nam se priključe i pokažemo svima šta je Beograd, šta je Srbija i na koji način želimo da sebe predstavimo i kako sebe doživljavamo -rekao je Šapić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter