Izvor: Happy BSC
12.04.2022 u 22:54
0

UŠLI SMO U „ZLI GRAD“ I POGLEDAJTE ŠTA SMO U NJEMU VIDELI: Mesto kod Beograda krije strašne TAJNE, a koliko o tome znaju njegovi meštani? (VIDEO)

Da li znate da se u Srbiji, nedaleko, samo par kilometara od centra Beograda nalazi „Zli grad“? Upravo taj zlokoban naziv, nadenuli su mu građani, a ko je najbolji da ti da špicnamet od onoga koji te najbolje poznaje? Ovo je priča o ovom mestu.

„Munze Konza“, grad pored kog je Beograd, za to mesto čak se i Hrvati otimaju i svojataju ga, a nekada su ga njegovi stanovnici zvali „Zli grad“, da, pogodili ste u pitanju je Zemun.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ekipa portala Happy BSC zaputila se na ulice Zemuna, pa sve do Gardoš kule, u potrazi za starosedeocima koji bi nam ispričali šta se krije iza misterioznog istorijskog naziva koji oslikava Zemun u potpuno drugom svetlu.

SAMO „ISKUSNI“ ĆE RAZUMETI! Cela Slavija u neverici gledala u OVAJ KOMBI (FOTO)

Jedna od najlepših beogradskih opština, Zemun, je kroz istoriju više puta menjao svoj naziv. Iako Beograd nosi epitet belog grada, rodno mesto ondašnjih Zemunaca biva zabeleženo pod pogrdnim imenom Malevila, što bi u prevodu značilo „Zli grad„.

Istorijska imena Zemuna, poput imena „Taurunum“, „Semlin“, „Zimony“ ili „Mallevilla“, bili su itekako poznati, ali, koliko o pojmu „Zli grad“ danas znaju Zemunci?

Istorijski naziv za Zemun – „Zli grad“

Prvi zabeleženi, bio je rimski naziv za Zemun Taurunum. Tek u 12. veku javlja se prvi slovenski naziv za ovu opštinu. Došljaci su ga imenovali na svoj način, i tako je Zemun dobio ime Zemlin, u značenju „zemljani grad“. Smatra se da su se doseljenici odlučili na ovaj naziv najverovatnije zbog širokih zemljanih površina kojim je obilovao. Međutim, naziv koji je po svom značenju najviše parao uši bio je Malevil. U spisu Alberta Ahenskog, istoričara koji je napisao najobimnije delo o Prvom krstaškom ratu, prvi put se javlja termin Malevil. Zbog čega se istoričar odlučio baš na ovaj termin u značenju „Zli grad“, ostaje da razmišljamo. 

Pretpostavlja se da su Krstaši, prolazivši kroz Zemun na putu za Svetu zemlju 1096. godine, dali Zemunu ime „Mallevilla“ ili „Zli grad“. Kako se sumnja, Krstaši su na svom putu rešili da opljačkaju Zemun, ali nisu ni sumnjali da će proći neslavno. Navodno, Zemunci su ih napali i oduzeli im odeću i oružje, pa su put nastavili goli i bosi. Ova priča donosi zaključak da je zlo ime Zemuna nastalo upravo zbog neustrašivog mentaliteta meštana sa ovog prostora.

Priča o nazivu “Zlog grada” koja ima potpuno drugi epilog jeste ona o teškoj bolesti koja je harala u 11. veku. Malarija, infektivna bolest koju izazivaju komarci, važi za opakog ubicu, a s obzirom na to da je jedna od najvećih lepota Zemuna upravo to što leži na Dunavu, ovaj grad je imao velikih poteškoća sa malaričnim komarcima. Pretnja meštanima od ove opake bolesti mogli bi biti više nego dovoljan razlog za takvo imenovanje.

O tmurnoj, malo poznatoj, ali i blistavoj istoriji Zemuna mnogo se pisalo, stoga su se i pojedini naši sagovornici prisetili čuvenog „karantina“. Odnosno, da je zemunski park u 19. veku bio ogromni karantin, opasan zidovima i dubokim rovovima, što se, takođe sumnja, da baš zbog mračne istorije nosi ovaj “prokleti” naziv.

Tumačenja su različita i raznovrsna, baš kao i lepote Zemuna. Pa kako je i rekao jedan od naših sagovornika, kako god da se zvao – ovaj grad nikada nije bio, i nikada neće biti zao.

U nastavku pogledajte anketu koju je ekipa Happy BSC portala napravila na ulicama Zemuna:

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter