Izvor:
23.11.2019 u 17:18
0

AKCIJA NA FRUŠKOJ GORI Zasađeno 13.000 stabala hrasta (FOTO, VIDEO)

Na Fruškoj gori danas je zasađeno 13.000 stabala hrasta, što je bila zajednička akcija EXIT Fondacije i Delegacije Evropske unije, a deo je EU projekta Natura2000.

„Vrati prirodi, pridruži se i posadi drvo“, zajednička je inicijativa Delegacije EU i EXIT fondacije, koja je startovala na ovogodišnjem EXIT festivalu.

Iz EXIT Fondacije najavljuju da je ovo tek prva u nizu velikih ekoloških akcija Exita, koja ovim pošumljavanjem ujedno pokreće svoju veliku ekološku platformu "Zelena ?:Evolucija".

Cilj je, kažu, da se mobiliše javnost i pokrene masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu, gde bi se samo u Srbiji u narednom periodu zasadilo preko milion stabala.

– Godinama i decenijama unazad EXIT podiže svest o značaju očuvanja životne sredine, ali danas živimo u vremenu kad je situacija zaista alarmantna. Želimo da pokrenemo masovno pošumljavanje, ne samo u zemlji i regionu, već i u celom svetu, jer je to prosto najefikasnije rešenje za smanjenje štetnih emisija. Čak i da negirate klimatske promene, zar neko zaista može da ima nešto protiv sadnji šuma i parkova? – izjavio je na Fruškoj gori osnivač Exita Dušan Kovačević.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je prisustvovao današnjoj akciji kaže da Evropska unija i Srbija dugi niz godina sarađuju na različitim projektima iz oblasti zaštite životne sredine koji se bave poboljšanjem kvaliteta tla, vode, vazduha, te da su i danas na jednom novom zadatku.

– Neko je rekao da posaditi jedno drvo znači posaditi nadu i mi danas počinjemo sa sadnjom 13.000 nada sa ciljem da održimo prirodu i da joj pomognemo u borbi protiv klimatskih promena. Naša planeta je bolesna, gori od temperature i mi moramo da uradimo nešto da tu temperaturu spustimo i da ona ozdravi – izjavio je Sem Fabrici.

On je rekao da je Evropska komisija za svoj prvi prioritet postavila upravo zaštitu životne sredine u inicijativi Zeleni dogovor, te da se on nada da će se i Srbija u tome pridružiti.

Današnjoj akciji pošumljavanja Fruške gore prisustvovao je i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je pohvalio inicijativu da u narednom periodu širom Srbije bude zasađeno prvih milion sadnica.

– Na ovome posebno čestitam, jer posaditi 13.000 stabala znači početak sadnje milion sadnica, a to je misija. Pošumljavanje je najjednostavniji i najefikasniji način borbe protiv klimatskih promena. Ovo što danas radimo je zasluga Exita i čestitam im na tome što rade 20 godina – rekao je Trivan.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter