Izvor: BSC HAPPY/KOSOVO ONLINE
06.01.2024 u 16:21
0

„AKO BIH VAS OSTAVIO, OSTAVIO BIH SEBE“: Patrijarh Porfirije uručio stipendije srednjoškolcima i studentima sa KiM

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je u Domu Kulture u Gračanici uručio stipendije srednjoškolcima i studentima sa Kosova i Metohije, koje se dodeljuju iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije "Sveti Kirilo i Metodije".

Patrijarh Porfirije je u obraćanju poručio da je na Kosovu – ono što jeste.

„Potpuno je pogrešno pomisliti da neko može biti nešto drugo ako napusti sebe, ukoliko bih bio daleko od vas, i ukoliko bih vas ostavio, zapravo bih ostavio sebe, a to nije moguće“, rekao je Porfirije.

Govoreći o Fondaciji Sime Igumanova, naveo je da SPC ima želju da radi na proširenju te fondacije uključujući u nju ljude koji žele da pomognu.

„Mi smo došli da izvršimo ljubavi i poslušanje u odnosu na onoga koji je znao da kad ljubi i kad voli onda je učenik Hristov, da izvršimo veru ljubavi Sime Igumanova, koji je izdanak Kosova i Metohije, koji je svoje biće i srce dao Kosovu i Metohiji, podelio ga na dva dela, jedan deo svoga biće ostavio je Bogosloviji u Prizrenu, a drugi deo je ostavio mladosti Kosova i Metohije, onima koji uče i koji uz znanje odrastaju. Iz Fondacije Sime Igumanova jedan deo se daje Bogosloviji, a drugi deo studentima na KiM“, rekao je Porfirije.

Kako je dodao, ljubav prema Bogu je ono što je pokrenulo Simu Igumanova, a SPC učestvuje u toj ljubavi.

Episkop raško-prizrenski Teodosije poželeo je patrijarhu dobrodošlicu na Kosovo i rekao da odluka patrijarha da Božić provede sa srpskim narodom na Kosovu predstavlja njegovu božansku ljubav prema svima.

„Ovi radosni dani su za nas posebni zbog vaše posete i službe i molitava koje ste prineli Bogu. Mi ostajemo na Kosovu i Metohiji voljom i pomoći Božijom, i to je ono najvažnije.Ta volja se ogleda u svemu onome što mi proživljavamo na KiM, u našem raspeću, ali i u našoj obnovi, čega su dokaz naše svetinje porušene 1999. i 2004. godine. A Vi, Vaša svetosti pomažete da Bogoslovija funkcioniše, živi i radi, da profesori i radnici budu zadovoljni, a učenici srećni“, rekao je episkop Teodosije.

Ispred studenata koji su dobili stipendije Zadužbine Sime Igumanova obratila se Anica Savić, student Akademije strukovnih studija, i zahvalilla patrijarhu i SPC na podršci u teškim vremenima za srpski narod na Kosovu.

„Ovom prilikom zahvaljujem patrijarhu i SPC, jer su uvek uz nas, uz naš narod na KiM, što nas svojom brigom uče kako da se držimo u ovim teškim trenucima. Hvala za svaku pomoć, za toplu reč i pruženu ruku, nama to mnogo znači, jer znamo da nismo sami“, rekla je Savić.

Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević rekao je da patrijarh Porfirije u ovom trenutku nikome nije potrebniji nego Srbima na Kosovu.

„Hvala patrijarhu jer ove dane provodi sa nama, hvala na ljubavi, jer se jedino ljubav množi kada se deli. Niko Vam se u ovom trenutku nije obradovao više od kosovskih Srba. Njihova posebna poruka je: nemojte nas ostaviti. U ovom trenutku Vi ste ušli i u crkvu Svetog arhangela Mihaila u Rakitnici, koja nam je oteta pa je vraćena, vi ste ljubavlju otvorili njena vrata, kao i stotine drugih do kojih teško ili nikako ne dolazimo“, rekao je Rakočević.

PATRIJARH SLUŽIO LITURGIJU U GRAČANICI: „Sabrali smo se u duhu, sabrali smo se u istoj nadi ovde u svetoj Gracanici, čitavim svojim bićem pred Bogom“

Na prigodnoj svečanosti učestvovali su Vizantijski hor „Mojsije Petrović“ iz Beograda, Baletska škola Doma kulture „Gračanica“, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ i nagrađivani mladi umetnici Pavlina Radovanović, Andrej Mihajlović, Helena Inić i Helena Popović.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter