Izvor: BSC Happy
06.04.2023 u 08:35
0

„BLICKRIG“ APRILSKOG RATA: Na današnji dan Sile Osovine izvršile agresiju na Jugoslaviju!

Na današnji dan 1941. započeo je napad Sila Osovine i Trećeg Rajha na Kraljevinu Jugoslaviju.

Napad je započeo mučkim bombardovanjem Beograda, u kom je stradao veliki broj civila, uz taktičko uništavanje kulturne baštine, poput Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, od koje je ostao samo pepeo, a u kojoj su se nalazili jedni od najvažnijih istorisjkih izvora i građe koja je svedočila velikoj srpskoj istoriji.

„SNABDEVATE KIJEV ORUŽJEM, A MI SMO OTIMAČI DECE?“: Nebenzja osuo po Vašingtonu!

Naravno, napad je kvalifikovan kao napad Sila Osovine na Kraljevinu, koja je nakon poraza u ovom kratkom ratu, rasparčana na delove i okupacione zone.

Sukob je trajao svega 11 dana, Jugoslavija nije bila spremna na suočavanje sa moćnim neprijateljem, koji je u svojevrsnom Blickirgu pregazio kraljevsku vojsku.

Otkud napad?

Kraljevina Jugoslavija je 25. marta 1941. u Beču  potpisala pristupanje Trojnom paktu, što je izvelo narod na ulicu uz parolu „Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob“, što je kao rezultat imalo smenu Vlade i osnivanje nove pučističke vlade na čelu sa Dušanom Simovićem, koji je odmah nakon dolaska na vlast tražio pomirenje sa Adolfom Hitlerom.

Ovi nemiri na Balkanu i nemogućnost da Jugoslavija bude verni saveznik Rajha, naterali su Hitlera da napadne Kraljevinu, te time odloži planirani napad na Sovjetski savez.

RUSIJA I BELORUSIJA JEDNA DUŠA: Sastanak Putina i Lukašenka!

Jaki udari snaga Sila Osovine su naterali posle malo više od 10 dana nemoćnu Kraljevinu na kapitulaciju, te je ona rasparčana i uništena, čekala oslobođenje u narednim godinama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter