Izvor: RT
06.04.2024 u 10:16
0

MISLILI STE DA JE JUGOSLAVIJA TEK TAKO KAPITULIRALA? NEMAČKI LUFTVAFE se tokom APRILSKOG RATA „opekao“ na SRPSKE PILOTE – SRBI GAĐALI NEMAČKE GRADOVE

Napad na Beograd 1941: Herojska odbrana protiv Luftwaffe

Napad na Beograd 6. aprila 1941. predstavljao je jedan od ključnih momenata u istoriji Jugoslavije. Tog dana, Treći rajh je iznenada pokrenuo invaziju na Kraljevinu Jugoslaviju, bombardujući glavni grad snažnim udarima nemačkog ratnog vazduhoplovstva, poznatog kao Luftwaffe.

Glavni cilj vazdušnog napada bio je da se uništi Beograd, demoralizuje vojska i narod, te onesposobi vazduhoplovne i protivvazduhoplovne kapacitete. Tokom četiri napada 6. aprila, kao i tokom napada 7, 11. i 12. aprila, Beograd je izložen teškim bombardovanjima. Ukupno, oko 440 tona bombi sručeno je na prestonicu Kraljevine Jugoslavije, prouzrokujući smrt više od 2.500 ljudi i uništavajući stotine zgrada, uključujući Narodnu biblioteku i Stari dvor.

VUČIĆ PRED CELIM SVETOM BRANI ČAST I OPSTANAK SRBIJE: Idem da sprečim REZOLUCIJU o SREBRENICI – SRBI NISU GENOCIDAN NAROD

Nemački feldmaršal Fon Klajstje je kasnije svedočio da je vazdušni napad na Beograd imao političko-teroristički karakter, motivisan Hitlerovom sujetom i osvetom, a ne vojnim ciljevima.

Operacija bombardovanja Beograda nazvana je „Operacija odmazda“, a takođe se često spominju i nazivi „Osveta“ i „Strašni sud“.

Suprotstavljanje moćnom Luftwaffe-u

Jedina ozbiljna prepreka nemačkom vazduhoplovstvu bili su hrabri piloti 6. lovačkog puka, koji su bili deo 1. vazduhoplovne brigade Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (JKRV), kao i jedinice protivvazdušne odbrane u rejonu Beograda.

Tog jutra, 6. aprila 1941, ovi delovi jugoslovenske vojske suočili su se sa višestruko brojnijim i tehnički nadmoćnijim neprijateljem. Iako je JKRV imalo manje aviona u poređenju sa Luftwaffe-om, hrabro su se borili, obarajući znatan broj nemačkih aviona tokom napada.

Učinak jugoslovenskih pilota

Iako su bile izložene izuzetno teškim uslovima i nadmoćnom neprijatelju, jugoslovenske pilote su pokazali izuzetnu hrabrost i odlučnost. Tokom bombardovanja Beograda 6. i 7. aprila, uspeli su oboriti značajan broj nemačkih aviona.

Prema različitim procenama, tokom tih dva dana oboreno je između 40 i 50 nemačkih aviona, što je bio značajan udarac za Luftwaffe. Nažalost, ova herojska odbrana nije došla bez gubitaka. Jugoslovensko vazduhoplovstvo izgubilo je 11 pilota, dok je devetoro bilo ranjeno u borbama.

Napad na nemačke ciljeve

Uz hrabru odbranu, jugoslovensko vazduhoplovstvo odgovorilo je i sopstvenim napadima na teritoriji Trećeg rajha. Bombardeći nemačke ciljeve, poput vojnih kolona i aerodroma, pokazali su odlučnost u suočavanju sa neprijateljem.

Iako su pretrpeli gubitke i suočavali se sa izazovima, jugoslovenski piloti su svojim junačkim delovanjem ostavili trajan pečat u istoriji, braneći svoju zemlju od nemačke invazije. Njihova hrabrost i žrtva nikada neće biti zaboravljeni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter