Izvor: RT
06.04.2024 u 09:31
2

VUČIĆ PRED CELIM SVETOM BRANI ČAST I OPSTANAK SRBIJE: Idem da sprečim REZOLUCIJU o SREBRENICI – SRBI NISU GENOCIDAN NAROD

Predsednik Srbije rekao je da je formiran tim države za UN i Srebrenicu i da će otići u Njujork kako bi u Generalnoj skupštini pokušao da zaustavi rezoluciju

Predsednik Aleksandar Vučić sprovodi diplomatsku akciju u Ujedinjenim nacijama kako bi sprečio usvajanje Rezolucije o Srebrenici koja bi mogla da stigmatizuje Srbe kao genocidni narod. On planira da razgovara sa liderima 50 država u nadi da će dobiti podršku.

Poseban fokus stavljen je na zemlje Sahela, poput Senegala, Alžira, Nigera, Centralnoafričke Republike, Etiopije i Eritreje. Važno je takođe privući pažnju Egipta, koji ima značajan uticaj u Africi, kao i Angole i Trinidada, karipske zemlje koja predsedava „svetskom kućomom“.

Vučić je formirao tim države za UN i Srebrenicu i putuje u Njujork kako bi se obratio Generalnoj skupštini u pokušaju da zaustavi rezoluciju.

STIĆI ĆE VAS RUKA PRAVDE, MONSTRUMI: Evo pod kojim uslovima se DOBIJA DOŽIVOTNA ROBIJA

„Odlazim tamo i spreman sam da razgovaram sa što više članica. Imamo izazove sa Venecuelom i još četiri zemlje koje su izgubile pravo glasa. Povratak tog glasa zahteva značajna sredstva. Nastavićemo borbu koliko god možemo, uz poštovanje prema žrtvama koje su pretrpele“, izjavio je Vučić, naglašavajući da će učiniti sve kako bi unapredio položaj Srbije.

Iako su već uspostavljeni kontakti sa Ruandom, ko-sponzorom rezolucije, ne treba previše očekivati od toga, prema informacijama „Novosti“. Ruanda je pod direktnim uticajem Nemačke i Velike Britanije, i prima značajna sredstva za obnovu zemlje koja je pretrpela genocid 1994. Zapadni svet na ovaj način pokušava da se „opere“, jer nije preduzeo adekvatne mere za sprečavanje masakra.

Predlog za proglasenje 11. jula međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, osuda svih koji „negiraju genocid“ i uvođenje ove teme u obrazovne programe i udžbenike podržavaju Nemačka, Ruanda, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Čile, Novi Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Slovenija, Albanija, Francuska, Italija, Irska, Lihtenštajn, Holandija i Finska, sa očekivanjem da se priključi još zemalja. Ove zemlje vrše politički i ekonomski pritisak na članice UN da podrže njihove zahteve.

Tekst će biti razmatran na redovnom zasedanju Generalne skupštine krajem aprila, a za usvajanje je potrebna prosta većina (može biti zatraženo i dvotrećinsko većinu). Srbija će morati da mobilizuje sve moguće resurse kako bi privukla podršku zemalja koje imaju dobre odnose sa njom, da budu u sali i glasaju protiv ili budu uzdržane.

Važno je napomenuti da rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu. Obavezujući dokumenti su oni koje izglasa Savet bezbednosti UN. Prethodni pokušaji donošenja akta o Srebrenici pred ovim telom propali su 2015. godine zbog ruskog veta, dok je Velika Britanija želela da se na Srbe prebaci cela krivica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “VUČIĆ PRED CELIM SVETOM BRANI ČAST I OPSTANAK SRBIJE: Idem da sprečim REZOLUCIJU o SREBRENICI – SRBI NISU GENOCIDAN NAROD”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter