Izvor: Kurir.rs
28.03.2023 u 16:37
0

OD 1. MAJA SKUPLJA STRUJA: Raste i cena gasa! Evo koliko će koštati kilovat-sat!

Trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža je u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja.

Cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će i posle korekcije 1. maja 2023. ostati među najnižim u Evropi.

DIREKTOR „SRBIJAGASA“ BAJATOVIĆ PORUČIO: „Prvo poskupljenje gasa od 1. maja do 10%, drugo ako bude neće biti dvocifreno“

Trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža je u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja.

Zato Vlada Republike Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi srpski energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone.

Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8 odsto) i gasa (10 odsto), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, saopštilo je ministarstvo.

Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara.

Cene električne energije i gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će ostati i dalje među najnižima u Evropi, pre svega zbog dotacija države, jer želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade.

Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene čak 4 milijarde dinara.

Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa.

„Građani, ne zaboravite da se odgovorno ponašate prema električnoj i toplotnoj energiji. Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10 odsto uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23. Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter