Izvor: TANJUG
04.11.2022 u 16:19
0

DAČIĆ IZ BEČA PORUČIO: „Srbija je posvećena osiguravanju svih uslova za nesmetan rad i razvoj novinarske profesije“

 Srbija slobodu medija vidi kao jedan od značajnih delova svog državnog identiteta i demokratskog kapaciteta, i potpuno je posvećena osiguravanju svih uslova za nesmetan rad i razvoj novinarske profesije, poručio je danas u Beču prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je, na konferenciji “Bezbednost novinara: zaštita novinara u cilju zaštite demokratije”, istakao da je Vlada Srbije, u skladu sa tim, izradila Medijsku strategiju u cilju harmonizacije sa međunarodnim standardima u oblasti javnog informisanja i medija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ministar je ukazao i da Srbija preduzima napore u implementaciji Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. godine, koja, uz analizu stanja u oblasti bezbednosti novinara, definiše i konkretne mere i preporuke za poboljšanje ukupnih uslova za rad novinara i medijskih radnika.

Podsetio je da je Srbija ujedno i član Globalne koalicije za medijsku slobodu, a da je on, u prethodnom mandatu u ime Srbije, potpisao Zajedničku deklaraciju o medijskim slobodama (Global pledge on media freedom) na konferenciji u Londonu.

– Nažalost, sve države sveta, pa i Srbija, imaju loša iskustva u pogledu bezbednosti medijskih radnika. Zastrašivanja, napadi, pa čak i ubistva novinara predstavljaju poseban problem sa kojim se suočavamo, konstatovao je Dačić.

Istakao je da je Srbija tom problemu ozbiljno pristupila formirajući Komisiju za istraživanje ubistava novinara, jer je posebno važno da takvi slučajevi budu pod posebnom pažnjom zakonodavstva i da se ulože svi mogući napori kako ne bi ostali nerazjašnjeni.

Ukazao je i na sve značajniju ulogu interneta, kao i na tendecije manipulisanja u plasiranju istinitih informacija.

– Na globalnom planu se suočavamo sa ogromnim izazovima, a posebno je važno uočiti da svaka naša reakcija mora imati poseban senzibilitet i održati ravnotežu između slobode izražavanja, zaštite privatnosti i u krajnjoj liniji same bezbednosti, novinara, i javnog mnjenja, rekao je Dačić.

SIJARTO ČESTITAO DAČIĆU STUPANJE NA DUŽNOST: „EKSELENCIJO, DRAGI BRATE! Srbija može da računa na naše prijateljstvo!“(FOTO)

Ministar je napomenuo i da je Srbija, svesna rastućeg značaja rodne ravnopravnosti, usmerila dodatnu energiju u zaštitu novinarki, posebno na internet platformama.

Rekao je i da je Vlada Srbije donela Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, gde su osim učenica i studentkinja, u ciljnu grupu uključene i novinarke, kao i da je u cilju pravovremenog reagovanja i suzbijanja svih vidova zastrašivanja, aktivirana i hitna SOS linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare koja je dostupna 24 sata.

Dačić je kazao i da Srbija pridaje poseban značaj implementaciji Agende 2030 i ciljevima održivog razvoja.

S tim u vezi, naveo je da je u pripremu strateških i akcionih dokumenta u oblasti informisanja i medija uključen širok krug činilaca, koji pored resornih institucija čine i novinarska i medijska udruženja, kao i civilni sektor, uz savetodavnu i tehničku pomoć i doprinos Misije OEBS i Delegacije EU koja se ogleda u angažovanju međnarodnih eksperata.

– Svesni smo da su pomenuti rezultati iskorak u savladavanju svih izazova, kao i da je neophodno na nacionalnom i međunarodnom planu uloži dodatne napore u osnaživanju integriteta medijskog prostora i bezbednosti svih njegovih učesnika. Uveravam vas da možete računati na Srbiju kao pouzdanog partnera, poručio je Dačić.

Takođe, istakao je da će, s obzirom na nove izazove i rizike sa kojima se medijski prostor suočava, Srbija nastaviti aktivno da radi na jačanju nacionalnog sistema zaštite, monitoringa i izveštavanja, kada su u pitanju ugrožena prava, zaštita i bezbednost novinara, i da učestvuje i podržava inicijative, koalicije i partnerstva u međunarodnim telima nadležnim za tu problematiku.

Konferencija o bezbednosti novinara održava se danas u Beču, u organizaciji Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava, UNESKO i Ministarstva spoljnih poslova Austrije, 10 godina posle usvajanja Akcionog plana UN.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter