Izvor: slobodnadalmacija.hr
23.04.2023 u 11:51
0

„Nož, sekira i čekić“: Danski istoričar o strahotama mašine smrti – Jasenovca

Danac Emil Kjerte (36) jedan je od najboljih mladih evropskih i svetskih istoričara upućenih u prilike oko Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i ustaštva.

Kjerte je diplomirao istoriju na Univerzitetu u Kopenhagenu, a magistrirao studije holokausta i genocida na Univerzitetu u Upsali. Trenutno je doktorant u Straslerovom centru za studije holokausta i genocida na Univerzitetu Klark.

„Vojska Srbije bi se lako obračunala sa Prištinom“: Ministar odbrane BiH zapalio region izjavom

  – Moje interesovanje za NDH i ustaše proizašlo je iz opšteg nezadovoljstva međunarodnim istraživanjima Holokausta, koja su, po mom mišljenju, previše usmerena na Nemačku – kaže on.

Ovo je posebno tačno kada su u pitanju kriminalci. Iako postoje brojne studije o učešću nemačkih esesovaca, policajaca i vojnika u holokaustu, manje se zna o ne-nemačkim počiniocima. 

Važno je naglasiti da su nacisti svakako bili veoma nasilni i počinili ogroman broj okrutnih zločina.

Međutim, istina je da su ustaše svoje žrtve najčešće ubijale noževima, sjekirama ili čekićima.

NE PRAVE POGREŠNE KORAKE: Rusi ukonili 200 nemačkih mina

Po mom mišljenju, ova tendencija nije bila rezultat urođenog sadizma ili primitivnog balkanskog „plemenskog mentaliteta“.

Mislim da je ovaj metod ubistva imao više instrumentalnu svrhu, bar što se Jasenovca tiče.

Umesto obuke i indoktrinacije, jasenovački oficiri su smatrali da je najefikasniji način da se novi stražari transformišu u predane i prekaljene ustaše upravo učešće u masovnim ubistvima zatočenika.

Za razliku od pucanja na daljinu, ubijanje nožem ili čekićem eliminiše udaljenost između počinioca i žrtve.

Pištolj i pendrek: Kosovska policija „obezbeđuje“ izbore

Izuzetno krvava priroda ovog metoda ubijanja bila je centralni element u obaveznom ritualu koji je imao za cilj da veže stražare za ustaški režim i brzo ih otuđi od tradicionalnih moralnih vrednosti na kojima su odrasli.

U ovom nastojanju, uprava logora je uglavnom bila uspešna. Mnogi stražari postali su lojalni ustašama i smatrali su da su masovna ubistva zatočenika opravdana.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter