Izvor: Kurir
22.04.2024 u 08:46
0

PLENKOVIĆ ODAO POČAST ŽRTVAMA JASENOVCA: Ovo ne smemo da zaboravimo!

Žrtvama ustaškog logora Jasenovac državni vrh Hrvatske je na 79. godišnjicu proboja logora, odao počast polaganjem cveta na spomenik Kameni cvet.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je istakao da je od suštinske važnosti da se politika sećanja na najstrašnije zločine ugradi u hrvatski obrazovni sistem.

Hrvatski državni vrh odao je poštu žrtvama ustaškog logora Jasenovac, kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Kameni cvet, kod kojeg su, umesto venaca, položili po jedan cvet.

Premijer HrvatskeAndrej Plenković je rekao da je od suštinske važnosti da se politika sećanja na najstrašnije zločine ugradi u hrvatski obrazovni sistem – „gde svi mladi na vreme dobiju pravu i istinitu informaciju, kako bi mogli pravovremeno da formiraju stavove ubuduće“.

„Ponovo smo ovde u Jasenovcu, na 79. godišnjicu proboja iz ustaškog logora. Još jednom smo došli da osudimo totalitarni sistem, najgore zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata, da odamo poštu žrtvama, svima onima koji su nevino stradali ovde, ali i u drugim logorima tokom Drugog svetskog rata“, rekao je premijer Hrvatske.

POLITIČKA DRAMA: Veruje se da će Plenković ponovo biti premijer, a sad se postavlja pitanje ko od njegovih ministara ULAZI U VLADU

Proboj iz logora

Komemoracija se održava u znak sećanja na 22. april 1945. godine, kada su logoraši iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac pokušali u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspelo samo 169 od njih 1.073.

Osim premijera Hrvatske poštovanje šrtvama su odali i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti i preživeli zarobljenici logora.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni logor po broju zatočenika i stradalih na području Nezavisne države Hrvatske.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter