Izvor:
20.06.2019 u 09:37
0

ĐORĐEVIĆ: U Srbiji trenutno 450 maloletnih migranata bez roditelja!

U Srbiji trenutno boravi 451 dete migranata bez roditeljskog staranja, izjavio je danas ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

On je, povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica, obišao centar za smeštaj stranih maloletnih lica bez pratnje roditelja na Čukarici u kojem boravi 11 dece od 10 do 17 najviše iz Avganistana.

Ðorđević je rekao da je od početka migrantske krize 2015. kroz Srbiju prošlo mnogo dece i da taj godišnje varira od 430 do 500.

Kaže da o maloletnoj deci računa vode tri zavoda i još dve ustanove nevladinih organizacija u kojima je smešteno 26 migranta.

– Prošle godine smo izradili pravilnik kako treba postupati sa maloletnim migrantima od trenutka kada uđu u Srbiju, da znamo ko je zadužen za njih i šta država treba da im pruži od zdravstvene usluge do toga da pohađaju našu školu – rekao je Ðrođević.

Napomenuo je da svaki od maloletni migranat ima svog "voditelja slučaja" u centru za socijalni rad, bez obzira da li se nalaze u jednom od tri državna zavoda ili u druge dve ustanove koje vode nevladine organizacije.

– Deca nisu došla svojom voljom, naša dužnost i obaveza je da dok su ovde da im pružimo najbolje mogućnosti za život i nadamo se da će Srbiju nositi u lepom sećanju – naveo je on,

Upitan da li ima indicija o nekoj novoj migrantskoj krizi ministar je odgovorio da takvih incidija za sada nema, ali da migracije svakako postoje.

Kaže da je migrantska premeštena i da više ne ide kroz Srbiju već kroz BiH jer smatraju da će preko te zemlje, kaka kaže, lakše stići do Zapadne Evrope.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter