Izvor: Alo.rs
12.11.2023 u 15:34
0

DRŽAVA POSVEĆENA RAZVOJU SELA: Zahvaljujući Vladi Srbije unapređeno 847 sela

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije za ovu godinu, a Javni konkurs Ministarstva za brigu o selu, trajao je do 13. oktobra.

Ova odluka je od višestrukog značaja kada je u pitanju povezivanje seoskih područja, jer će se njome omogućiti spajanje čak 368 sela u Srbiji, čemu će doprineti kupovina novih 17 vozila.

Država ovime nesumnjivo potvrđuje svoju posvećenost razvoju sela u Srbiji. Realizacija ovog projekta omogućiće rešavanje osnovnih potreba stanovništva koje živi u seoskim oblastima.

Bolja povezanost, ne samo između sela, već i između sela i gradova, obezebdiće bolji kvalitet života i poboljšane uslove, kada je u pitanju dostupnost raznovrsnih usluga, poput kulturnih, administrativnih, zdravtsvenih i obrazovnih. Celokupni životni standard seoskog stanovništva biće značajno unapređen.

Nova vozila moći će da se koriste i u druge, sekundarne svrhe koje su od važnosti za jedinicu lokalne samouprave, kao na primer – prevoz poljoprivrednika, kulturno-umetničkih društava, sportista i drugo, čime se državna vlast dodatno pobrinula da osigurna adekvatne uslove za seoske zajednice.

Maksimalni iznos predviđen za kupovinu minibusa iznosi 7.000.000,00 dinara – kako piše u Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva, što znači da je za celokupni projekat, uračunavajući ukupan broj minibuseva, izdvojeno 120 miliona dinara.

OD SUTRA NA SNAZI NOVA ODLUKA: Narodna banka izdala saopštenje

Pomenuti program, Vlada Republike Srbije sprovodila je i u 2021. i 2022. čime je uspela da obezbedi prevoz čak u 35 jedinica lokalne samouprave, od kojih je 28 svrstano u četvrtu grupu razvijenosti i devastiranih područja. Na ovaj način je ukupno 847 sela dobilo redovni prevoz, do sada.

Stoga su u obzir uzeta ona najoštećenija područja, odnosna sela koja su pod najvišim stepenom rizika kada je u pitanju životni standard, što je trenutna državna vlast uspela jasno da prepozna i da pravovremeno deluje, u cilju oživljavanja srpskih sela i omogućavanja njihovim stanovnicima ostanak u njima, uz valjane životne uslove.

Podsetimo, prethodno je Vlada zbog velikog broja zainteresovanih lica za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u Srbiji za 2023. godinu, a koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, donela izmenu Uredbe, kojom su sredstva za kupovinu povećana sa 500.000.000,00, na 895.000.000,00 dinara.

Iako su do sada već urađeni znatni projekti i programi, radi uspostavljanja bolje povezanosti između sela, i sela i gradova, koji su pretvoreni u realnost za stanovnike seoskih područja, Vlada ne namerava da zasutavi svoj put ka poptunom oživljavanju sela i podizanja nivoa životnog standarda u ovim delovima Srbije na najviši mogući nivo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter