Izvor: Blic
23.08.2023 u 14:20
0

HRABRI LAV PRIMIO NAJSKUPLJI LEK NA SVETU: Evo kako je reagovao na gensku terapiju koja će se od sada primati u Tiršovoj

Dvogodišnji Lav Teodorović iz Novog Sada primio je gensku terapiju zolgensma u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Počela je konferencija na kojoj će se obratiti lekari.

Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić rekla je da je danas prvi put data najnovija genska terapija za SMA i da će od danas svako dete koje ispuni kriterijume, a boluje od spinalne mišićne atrofije, moći će da u Srbiji primi najskuplji lek na svetu.

– Prvi pacijent je Lav Teodorović i primio ju je ovde u Tiršovoj. Na taj način mi ovde u Srbiji imamo sva tri leka koji postoje na svetu za SMA. Od 2018, kada smo počeli sa lečenjem SMA, te godine je ukupno četvoro pacijenata dobilo terapiju spinrazom, a danas se leči dve trećine pacijenata sa tom dijagnozom, zahvaljujući sve većim sredstvima – rekla je.

KLINIKA „TIRŠOVA“: Laparoskopskom metodom operisan tumor nadbubrežne žlezde kod deteta!

– Iako je zolgensma jedan od najskupljih lekova, ne znači da je najbolji ni broj jedan, ali je važno da postoje sva tri leka. Svaki kandidat za ovaj lek ili za bilo koja druga dva leka, dobiće terapiju. Najavljenih 30 miliona će biti na raspolaganju za lečenje retkih bolesti – poručuje Škodrić.

Terapija protekla bez komplikacija

Profesor Dimitrije Nikolić iz Dečje klinike u Tiršovoj kaže da je ovo važan momenat u njihovim profesionalnim karijerama.

– Ovo je nešto što je vrlo velika stvar sa stručnog aspekta, revolucionarna. Koristim priliku da se lično zahvalim na angažovanju dr Škodrić. Genskom terapijom zaokružujemo profesionalni opus, to je nešto što će za ovog dečaka znači da njegove motoričke sposobnosti koje su oslabljene, ima perspektivu za pun razvoj. Dobio je terapiju, protekla je bez komplikacija. Očekujemo da bude otpušten kući sutra – naglasio je dr Nikolić.

– Poštujući pozitivna pravila struke, prepoznali smo značaj neonatalnog skrininga. Ovo je prvi pacijent koji je dobio terapiju kod nas, a već imamo pet pacijenata koji su dobili gensku terapiju i njih pratimo – kaže dr Nikolić.

Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, zahvalio se državi i timu prof. Dr Dimitrija Nikolića.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter