Izvor: RTS
14.09.2023 u 09:22
0

OD DANAS U SVIM PORODILIŠTIMA: Obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju – SMA

U porodilištima u Srbiji od danas počinje obavezni neonatalni skrining za rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da su sva porodilišta spremna za skrining na SMA i da sva deca koja su rođena posle ponoći su uključena u skrining.

SMA je retka, progresivna, neuromišićna bolest, koja dovodi do nepokretnosti. Iako je retka, ukoliko se ne otkrije na vreme i ne leči, vodeći je genetski ubica novorođenčadi u svetu. Skrinig za svu novorođenčad je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a obolela deca primaju i terapiju o trošku države.

Olivera Jovović, predsednica NORBS-a, rekla je da prisustvujemo istorijskom momentu jer od danas SMA kao takvu nećemo viđati i lekari neće morati da se suočavaju sa simptomima koje je ova retka bolest nosila sa sobom i od danas menjamo budućnost te dece.

Olivera Jovović je i majka Matije koji je drugi razred i koji boluje od ove bolesti, on kako kaže, prima terapiju od 2018. godine kada je počelo njegovo lečenje.

LAKŠE DO ISTINE O NESTALIM BEBAMA: Izmenama zakona o nacionalnom DNK registru formira se posebna baza podataka

Matija je zahvaljujući terapiji živ i srećan, ide u drugi razred i može da izdrži ceo dan u školi što bez terapije ne bi moglo – napomenula je Jovovićeva.

Ističe da je prava terapija ona koja se primi na vreme, a to u ovom slučaju znači pre pojava simptoma.

Pilot- projekat skrininga se do sada sprovodio nešto duže od godinu dana u Klinici Narodni front. Tim postupkom je troje dece otkriveno koja boluju od SMA.

Jovović je istakla da je postupak potpuno bezbolan, što je majkama veoma važno.

Skrining je jutros počeo i u KBC Zvezdara.

Ginekolog KBC Zvezdara Nikoluna Vulić rekla je da su ovog jutra od kada je krenuo skrining u porodilištu rođene dve bebe koje su testirane na SMA i uzorci su poslati na analizu.

Uzorci će se analizirati na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Doktor Miloš Brkušanin rekao je da u proteklih godinu i po koliko traje pilot-projekat testirano 11.000 beba.

Napomenuo je da ima opreme i ljudstva koji će obezbediti testiranje 62.000 beba koliko se rodi u Srbiji.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da su sva porodilišta spremna za skrining na SMA i da sva deca koja su rođena posle ponoći su uključena u skrining.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter