Izvor: Alo.rs
05.10.2023 u 22:35
1

PRVI REZULTATI OBAVEZNOG SKRININGA NA SMA: Uzorkovano oko 4.000 mališana, tačnost 98 odsto

Od početka skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju, Centru za humanu molekularnu genetiku na Biološkom fakultetu u Beogradu dostavljeno je oko 4.000 uzoraka. Kako se saznaje od rukovodioca projekta skrininga dr Miloša Brkušanina, zasad nema pozitivnih rezultata.

– Sutra bi trebalo da bude oko 4.000, od 15. septembra kada su prvi uzorci stigli u našu laboratoriju. Svi dosad testirani su negativni. Ja uvek volim da podsetim na tačnost skrininga, koja je 98 odsto, što znači da u dva odsto slučajeva skriningom možemo da dobijemo negativan rezultat, ali da beba u budućnosti ispolji simptome bolesti – kaže Brkušanin.

Ističe od ranije poznat podatak da se skriningom neće otkriti svako obolelo dete.

OD DANAS U SVIM PORODILIŠTIMA: Obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju – SMA

Kao što je ranije pisano, to se dešava kod posebne vrste mutacije, tačkaste, kakvu nigde u svetu nije moguće otkriti testranjem na rođenju. U slučaju da neka od skriningovanih beba dobije negativan test, a da tokom života razvije simptome SMA, srećna okolnost je to što to neće biti npr. SMA tip 1, već najčešće tip 3, značajno blaži.

To se, kako je ranije rekao, dosad nije zabeležilo.

– Od sredine aprila prošle godine, kada je pilot projekat skrininga započet, niko od negativno testirane novorođenčadi nije ispoljio simptome bolesti – rekao je letos.

Skrining na spinalnu mišićnu atrofiju pokrenut je u četvrtak 14. septembra u celoj Srbiji. Prvi uzorci su već sutradan dostavljeni su Centru za humanu molekularnu genetiku. Prethodno u zemlji je pokrenut pilot projekat skrininga, 12. aprila 2022. On je obuhvatio jedno porodilište u zemlji, GAK „Narodni front“.

Nešto duže od godinu dana potom, 26. maja proširen je na kragujevačko porodilište pri KC Kragujevac.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PRVI REZULTATI OBAVEZNOG SKRININGA NA SMA: Uzorkovano oko 4.000 mališana, tačnost 98 odsto”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter