Izvor: BSC HAPPY
03.03.2023 u 13:25
0

IZRAELSKI EKSPERTI U BEOGRADU PREDSTAVILI REŠENJA ZA BORBU PROTIV SAJBER NASILJA: Seminar je otvorio ambasador Izraela Jahel Vilan

Ubrzana digitalna transformacija poslovanja u svim oblastima praćena je i drastičnim porastom hakerskih napada posebno na sisteme državnih institucija, finansijskog i energetskog sektora, ali i svih drugih kompanija. Broj sajber napada koji su prijavljeni od izbijanja pandemije kovida porastao je za 630% u odnosu na prethodni period. Pitanje za kompanije i institucije nije šta raditi ako se napadi dese, već kako biti spreman kad se dese.

Izraelski eksperti iz ove oblasti predstavili su u Beogradu rešenja za efikasnu borbu sa napadačima.

Seminar na kom su učestvovali predstavnici vlade, parlamenta, službi bezbednosti i velikih kompanija otvorio je Jahel Vilan, ambasador Izraela u našoj zemlji.

– Izrael se danas smatra „sajber nacijom“. Kako se sve ovo dogodilo i šta se krije iza? Specifični geopolitički izazovi sa kojima se zemlja suočava od svog osnivanja zajedno sa oskudnim prirodnim resursima podstakli su Izrael da postigne tehnološku nadmoć i da slabosti pretvori u prednosti. Uporedo sa razvojem digitalnog sveta, pretnje, teror i kriminal su se preselili u našu sajber stvarnost i nismo imali drugog izbora nego da se s tim pozabavimo mnogo ranije nego druge zapadne ekonomije. Uz rastuće geopolitičke tenzije i krizu u svetu kojoj smo svedoci, pitanje sajber bezbednosti danas je postalo prioritet u većini zemalja, pa tako i u Srbiji – istakao je ambasador Vilan.

Izrael prednjači na listi zemalja izloženih sajber napadima. Glavni ciljevi su vladine insitucije i infrastruktura, što ukazuje da iza ovih napada stoje politički razlozi.

-Da bi se uhvatila u koštac sa izazovima, vlada je morala da razvije i izgradi sajber infrastrukturu. Izraelski sektor sajber bezbednosti danas je učvrstio svoju poziciju izvora inovacija u sajber bezbednosti širom sveta, naglasio je Vilan i poručio da će Ambasada Izraela nastaviti da podržava i podstiče partnerstva izraelskih i srpskih kompanija u sajber kao i u drugim sektorima.

Roni Rojtman, osnivač DEFENSE1 i „Intensity global“, jedinstvene grupe sajber kompanija koje pružaju odbrambena rešenja i upravljanje sajber krizama organizacijama širom sveta, sa svojim timom i partnerima iz novosadskog „Parabelluma“ je na zatvorenom skupu srpskim bezbednjacima demonstrirao potencijalne hakerske napade i načine odbrane od njih.

-Mi nismo obična grupa kompanija, niti obična sajber kompanija. Ne prodajemo zaštitne zidove ili antiviruse. Većina našeg posla je u mraku i u senci, kaže Rojtman čije usluge koriste organizacije iz različitih sektora: od izraelskog ratnog vazduhoplovstva i bezbednosnih službi, do banaka i medija.

-Znamo kako da se nosimo sa oblastima nepoznatih napada, gde je malo organizacija koje su u stanju da pruže adekvatan odgovor… Kada upravljate sajber incidentom, morate zadovoljiti profesionalnu stranu, što ponekad uključuje donošenje teških i bolnih odluka – napomenuo je Rojtman.

Učesnici seminara iz Republike Srbije upoznati su sa najsavremenijim paketima za rešavanje potencijalnih pretnji i metodama za zaštitu i bezbednost njihovih sistema.

-Konstantne promene u sajber prostoru zahtevaju neprestani razvoj novih metoda za bezbednost i zaštitu podataka, a izraelski partneri su lideri u razvoju i pružanju najboljih usluga. Ostvarivanjem ove saradnje Srbija će napraviti veliki iskorak u oblasti korporativne bezbednosti – zaključio je Vladimir Kezmić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter