Izvor: BSC Happy
03.03.2023 u 13:33
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ I AMBASADOR TOMAŠ KUHT: Češke kompanije zainteresovane za ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Češke Republike u Srbiji Tomašom Kuhtom o saradnji u oblasti rudarstva i energetike i zainteresovanosti čeških kompanija za ulaganja u obnovljive izvore energije u Srbiji.

Đedović je rekla da se odnosi dve zemlje zasnivaju na tradicionalnom prijateljstvu i saradnji u različitim oblastima i da iz tih razloga postoji veliki potencijal za razvoj saradnje u sektorima rudarstva i energetike.

ISTORIJSKI USPEH „ER SRBIJE“: Više od 200.000 prevezenih putnika tokom februara

Prema njenim rečima, Srbija je zemlja koja ima veliku rudarsku tradiciju, ali je, kako je rekla, čvrsto opredeljena da rudarstvo učini što održivijim, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine.

Češka ima znanje i iskustvo u korišćenju savremenih tehnologija u rudarstvu, rekla je Đedović i istakla da je i Srbija zainteresovana za saradnju sa ovom državom po pitanju energetske tranzicije, dekarbonizacije i usvajanja dobre prakse u eksploataciji i upotrebi mineralnih sirovina.

MINISTAR VESIĆ NAJAVIO: Izdvojeno 1,4 milijarde dinara za sufinansiranje razvojnih infrastrukturnih projekata u devet gradova

Ambasador Kuht je istakao spremnost Češke za razmenu znanja i iskustva u oblasti rudarstva i dodao da se ta zemlja suočava sa identičnim izazovima u oblasti rudarstva i energetike kao i Srbija.

U energetskom miksu ugalj ima veoma važno mesto u obezbeđivanju energetske sigurnosti, rekao je Kuht i dodao da imaju dugoročne planove kako da smanje njegovu upotrebu poštujući principe zaštite životne sredine, kao i da češke kompanije imaju veliko iskustvo u oblasti obnovljivih izvora energije i da prepoznaju potencijal za ulaganja u Srbiji u izgradnju zelenih energetskih kapaciteta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter