Izvor: Alo.rs
03.11.2023 u 11:22
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ PORUČILA: „Norveška kredibilan partner u energetici“

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je, posle sastanka sa ambasadorkom Norveške u Beogradu Kristin Melsom u Vladi Srbije, istakla da je Norveška kredibilan partner našoj zemlji u mnogim oblastima od značaja za ekonomiju i društvo, posebno u energetici koja je jedan od najvažnijih stubova naše saradnje.

Ona je istakla da su energetska bezbednost i energetska tranzicija prioritetna pitanja na agendi Vlade Srbije.

– Trenutno se nalazimo u završnoj fazi definisanja dugoročnih ciljeva kojim ćemo povećati učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, unaprediti energetsku efikasnost u objektima i smanjiti emisije štetnih gasova. Naš je interes da, pored ulaganja Elektroprivrede Srbije u kapacitete iz OIE, nastavimo sa privlačenjem investicija koje će elektroenergetskom sistemu omogućiti nove zelene megavate i veću sigurnost snabdevanja. Uspešnim sprovođenjem aukcija za dodelu tržišnih premija od 450 megavati (MW) iz solara i vetra, obezbedili smo oko milijardu evra investicija u nove kapacitete – istakla je ministarka.

Poručila je da su norveški investitori prepoznali atraktivnost ulaganja u OIE na našem tržištu.

VELIKO INTERESOVANJE ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI: Đedović: Raspisani pozivi u 79 gradova i opština

– Uvereni smo da će ih u budućnosti biti još više s obzirom da planiramo da u naredne tri godine povećamo kapacitete iz OIE za 1.300 MW kroz sistem aukcija – navela je ona.

Ministarka je naglasila da je u toku profesionalizacija upravljanja u državnim energetskim preduzećima i da je Norveška važan partner u tom procesu.

– Započeli smo suštinske reforme u energetskim preduzećima radi profesionalnizacije upravljanja, veće efikasnosti, boljih rezultata i realizacija investicija. Naš cilj nije da privatizujemo energetska preduzeća, nego da ona postižu bolje rezultate. Norveška je pre nekoliko decenija sprovela profesionalizaciju svojih energetskih preduzeća koja je obezbedila nove investicije, veću sigurnost snabdevanja i odgovorno korišćenje prirodnih resursa u interesu građana – ukazala je Đedović Handanović.

Dodala je da je u relativno kratkom roku stabilizovan elektroenergetski sistem nakon velikih izazova u proizvodnji uglja, započeto restrukturiranje u EPS-u i da su identifikovani konkretni projekti u koje će u narednih deset godina biti uloženo desetine milijardi evra, pre svega u proizvodne, prenosne i distributivne kapacitete.

Ambasadorka Melsom je navela da se vide prvi rezultati reformskog procesa u energetskom sektoru iskazavši nameru Norveške da nastavi sa podrškom Srbiji u procesu energetske tranzicije i unapređenja sigurnosti snabdevanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter