Izvor: Novosti
21.10.2023 u 17:50
0

KRVNIČKI PROGON PRAVOSLAVLJA: TAKOZVANA KOSOVSKA POLICIJA PROTERALA IGUMANA MANASTIRA iz ZVEČANA sa KiM

Eparhija raško-prizrenska saopštila je sinoć da je protosinđel Fotije, višegodišnji iguman manastira Devina voda u opštini Zvečan, juče 20. oktobra, po hitnoj proceduri deportovan sa Kosova i Metohije od strane tzv. Kosovske policije bez ikakvog obrazloženja.

– Otac Fotije (svetovno ime Aleksandar Kostovski) rođen je 25.8.1981. godine u Skoplju. Nakon završene muzičke akademije u Sofiji posvetio se monaškom životu. U Eparhiji raško-prizrenskoj SPC je od 2004. god. Do 2009. god. služio je pri u manastiru Sopoćani i u Gračanici, gde je proveo najviše vremena. Godine 2009. imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekinuto punih 13. godina obavljajući svoje monaške dužnosti-navodi se u eparhijskom saopštenju i dodaje da je u skladu sa kosovskim zakonima, o. Fotije, kao državljanin Severne Makedonije koji je kao i druga sveštena lica naše Eparhije koja nemaju kosovska dokumenta aplicirao poslenjih pet godina svake godine za boravišnu dozvolu.

Redovno je i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre desetak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova tzv. Kosova. Otac Fotije je juče imao je zakazan termin u Departmanu za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina. Kada je trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je bez obrazloženja da je njegov zahtev odbijen.

Štaviše, iako je imao odobreno boravište od ranije sve do 11.11.2023. god. rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa tzv. Kosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na tzv. Kosovu poništene i da će njegov dalji boravak na tzv. Kosovu biti nelegalan.

U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na ”razloge nacionalne bezbednosti” bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer o. Fotije nije imao nikakve probleme te vrste.

– U krajnje neprijatnoj situaciji pritiska o. Fotije je bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata (tekst o odbijanju zahteva i tekst o poništenju prava na dalji boravak). Dokumenti su mu dati na albanskom i posle su mu prevedeni. Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja. Nakon što je praktično bio prinuđen da pristane na deportaciju, o. Fotiju je privremeno oduzet pasoš Republike S. Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno. Posle toga o. Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon.

Ocu Fotiju je onemogućeno da ode do svog manastira i uzme svoje lične stvari i deportovan je praktično u roku od par sati nakon što mu je saopšteno da mu se ne odobrava dalji boravak na Kosovu-navodi Eparhija raško-prizrenska koja izražava najoštriji protest povodom ovog događaja bez presedana, u kome je dugogodišnji klirik Eparhije raško-prizrenske, koji na tzv. Kosovu boravi više od 13. godina bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na tzv. Kosovo u narednih 5 godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter