Izvor:
16.12.2018 u 19:07
0

MAĐARI NA ULICAMA: 10.000 ljudi protestuje protiv politike premijera Viktora Orbana!

Oko 10.000 građana protestovalo je danas u Budimpešti protiv novog zakona o radu i, kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera premijera Viktora Orbana.

Današnji protesti nose naziv "Srećan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je po redu u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je "sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža Džordža Soroša".

Početkom meseca, vlada Viktora Orbana je primorala Centralni Evropski Univerzitet da napusti Mađarsku, u okviru dugogodišnjeg sukoba Orbana sa američkim milijarderom Sorošem, liberalom mađarskog porekla.

Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane. Na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo "Nemoj da kradepš".

"Vlada ignoriše nas radnike. Moramo da podignemo glas i odgovorimo", rekao je Tamaš Sekeli, zamenik predsednika Udruženja sindikata Mađarske.

"Nezadovoljstvo raste", kazala je 26-godišnja Andi, studentkinja sociologije koja nije želela da otkrije pun identitet.

Britanska agencija napominje da je Orban često ulazio u sukob sa Briselom gradeći u svojoj zemlji sistem za koji kritičari tvrde da je autokratski i povećavajući kontrolu nad sudstvom i medijima.

Organizacije za zaštitu ljudska prava, navodi se, upozoravaju da je novi zakon o sudovima najnoviji vid urušavanja demokratskih institucija pod Orbanovom vladom koji je došao na vlast 2010. godine.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/Index.hu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter