Izvor: BSC Happy
13.02.2023 u 12:44
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ PORUČILA: Pirot primer dobre saradnje sa ministarstvom u energetskoj efikasnosti (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem o unapređenju energetske efikasnosti u tom gradu i razvoju sekundarne gasne mreže.

Ministarka Đedović pohvalila je Grad Pirot koji redovno učestvuje u nacionalnom programu energetske sanacije resornog ministarstva.

IZMENE RADNOG VREMENA: Evo kako će na Dan državnosti raditi prodavnice, apoteke i pošte

-Grad Pirot od početka učestvuje u svim programima koje država, odnosno Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, pomažu građanima obezbeđivanjem do 50 odsto sredstava za investicije u energetsku efikasnost, zamenu starih kotlova i ugradnju solarnih panela u stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima. U poslednje dve godine u Pirotu smo uspešno izveli energetsku sanaciju u skoro 260 domaćinstava, trenutno završavamo radove u još 37 i u narednim danima potpisaćemo ugovore sa 15 domaćinstava koji će ugraditi solarne panele i postati kupci-proizvođači električne energije- rekla je ministarka.

 

Đedović je napomenula da je Grad Pirot postigao veoma dobre rezultate u rekonstrukciji sistema daljinskog grejanja uvođenjem naplate po utrošku i širenju mreže, kao i da se umesto mazuta koristi komprimovani gas u sistemu daljinskog grejanja.

VAŽNO ZA PENZIONERE! Prijave za besplatnu rehabilitaciju u banjama do 2. marta

Gradonačelnik Pirota rekao je da su zahvaljujući merama unapređenja sistema javnog osvetljenja u odnosu na prošlu godinu ostvarili uštedu električne energije više od 75 odsto i da je zgrada gradske uprave uštedela više od 20 odsto električne energije.

Na sastanku je razgovarano i o razvoju sekundarne gasne mreže u Pirotu čime bi se smanjio broj individualnih ložišta i povećao kvalitet vazduha.

Gradonačelnik je obavestio ministarku da je Pirot zainteresovan za gasifikaciju industrijske zone i priključenje većeg broja domaćinstava na gasnu mrežu kako bi se prešlo na čistije i održivije izvore energije, što će biti omogućeno novom gasnom interkonekcijom sa Bugarskom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter