Izvor: INFORMER.RS
30.08.2023 u 10:05
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ: Struja poskupljuje do Nove godine

Zbog krize na svetskom tržištu i posledica koje sa sobom nosi rat u Ukrajini porast cene električne energije je neizbežan, a prema najavama, računi će poskupeti do 10 odsto, najavila je ministarka Đedović.

Dobra stvar je, dodala je ministarka Đedović, što će za socijalno ugrožene građane biti obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu kako bi mogli da ostvare popust kada počne grejna sezona.

Poskupljenje struje je u pregovorima, mislimo da će biti neophodno da svakako bude pre kraja ove godine. Činimo sve da cena struje raste što je manje moguće, ali je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema. Što se tiče energenata, naša država je spremna i za ovu zimu i ima dovoljno rezervi. Čak i ako bi došlo do nečeg nepredviđenog, građani i privreda mogu da se osećaju sigurno. Cilj nam je da imamo najnižu ili među najnižim cenama struje i gasa u regionu. To smo uspeli da uradimo prošle godine kada su cene rasle i iznad 100 odsto, kao na primer u Severnoj Makedoniji i Rumuniji – navodi Đedović i ističe:

Cena struje relativno je stabilna i kreće se od 100 do 110 evra po megavat času. A prošle godine je u jednom momentu bila skuplja i od 600. Što se tiče cene gasa, i ona je prilično stabilna i iznosi 370 evra za 1.000 kubnih metara gasa, a prošle godine je bila i preko 3.000. Svakako, mi se pripremamo i za ovu zimu i na tome smo radili, pre svega kada je reč o rezervama gasa. Imamo 645 miliona kubnih metara gasa, što u Srbiji u skladištima, što u Mađarskoj. To je dovoljno ako gledamo prosečnu potrošnju, za 40 do 50 dana, u slučaju da dođe do poremećaja na tržištu. Dobra situacija je i kada je ugalj u pitanju, jer na deponijama imamo 1.900.000 tona, što je dovoljno za 20 dana proizvodnje električne energije!

VAŽNA INFORMACIJA O ISPLATI PENZIJA: Stiglo zvanično obaveštenje Fonda PIO

Prema njenim rečima, neophodno je da se građani osećaju bezbedno i da država ima dovoljno zaliha.

Mi smo i prošle godine gledali da cene rastu što je manje moguće, to nam je cilj i sada. Važno je da najugroženiji građani ostvare status energetski ugroženog kupca, a do sada ih ima 70.000. Za njih će biti obezbeđeno tri i po puta više sredstava. Tako da, kada dođe do povećanja cena struje i gasa, oni će moći da ostvare popust za struju i grejanje do 50 odsto. Svakako, mi ćemo nastojati da obezbedimo još više sredstava u budžetu za te svrhe – napominje ministarka.

Jelica Putniković, urednica portala „Energija Balkana“ kaže da je poskupljenje struje sasvim očekivano, kako zbog situacije na tržištu, tako i zbog zahteva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema poslednjim najavama, struja će poskupeti za oko 10 odsto. To je očekivano poskupljenje, s obzirom da je to zahtevao MMF. Iako je najavljeno pre Nove godine, prema Zakonu, građani o tome moraju biti obavešteni mesec dana ranije, odnosno pre nego što se formira nova cena. Naravno da to za građane nisu sjajne vesti i da bi bilo dobro da prođe bez većih računa, ali takva je situacija. Sigurna sam da će država, kao i prošle godine, učiniti sve u korist potrošača – da možda uvede nove akcije i popuste za one koji štede električnu struju, ali i povoljnosti za socijalno ugrožene kategorije… Nove cene struje verovatno će neke naterati da nađu novo rešenje za grejanje tokom zimske sezone – objašnjava Putniković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter