Izvor: Ministarstvo odbrane/BSC Happy
16.05.2023 u 17:44
0

NAUKA U FUNKCIJI ODBRANE: Na Vojnoj akademiji otvorena naučna konferencija „VojNA 2023“

Naučna konferencija vojnih nauka „VojNa 2023” sa temom „Nauka u funkciji odbrane” otvorena je danas na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane. Dvodnevna konferencija okuplja više desetina eksperata i naučnih radnika iz oblasti vojnih, društvenih, prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka.

Svečanom otvaranju prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni prof. dr Srđan Blagojević, načelnik Škole nacionalne odbrene „Vojvode Radomir Putnik“ pukovnik Mićo Suvajac, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Univerziteta odbrane i akademske javnosti naše zemlje.

SEFOVI ZA ORUŽJE RASPRODATI, PRAVE SE LISTE ČEKANJA: Za samo nekoliko sati prodato sve sa lagera, evo koliko je najjeftiniji

Otvarajući naučnu konferenciju, državni sekretar Starović istakao je da će, zahvaljujući tome što su vojne nauke u Srbiji i zvanično prepoznate u sistemu društvenih nauka, Vojska Srbije i čitav sistem odbrane biti u prilici da se snažnije i brže razvija.

– Naše je strategijsko opredeljenje mirno rešavanje svih sporova u regionu, što potvrđuje i naše zalaganje za politiku vojne neutralnosti. Složena bezbednosna situacija na globalnom i regionalnom planu od nas zahteva neprekidno jačanje odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, koja predstavlja ključni faktor u našoj strategiji odbrane. To su naši suštinski izazovi kojima treba da se bave i vojne nauke i svi intelektualni potencijali Vojske Srbije – rekao je državni sekretar Starović.

Osvrnuvši se na značaj ovog naučnog skupa, načelnik Vojne akademije pukovnik Blagojević izdvojio je pet činilaca koji ga odlikuju.

– Prvenstveno, njegov značaj ogleda se u činjenici da je veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti vojnih nauka, bezbednosnih i ostalih srodnih nauka učestvovao u konceptualizaciji i organizaciji ovog skupa. Zatim, skup je značajan i po broju učesnika i treći se odnosi na kontinuitet sa rezultatima rada naših prethodnika – istakao je pukovnik Blagojević, dodajući da je njen značaj i to što je istovremeno i dijagnostička i prognostička, i da se konferencija prvi put održava u ambijentu u kojem su vojne nauke prepoznate i priznate u sistemu nauka Republike Srbije.

Načelnik Departmana društveno-humanističkih nauka Vojne akademije i predsednik Organizacionog odbora pukovnik doc. dr Saša Devetak istakao je da je naučna konferencija „VojNA 23“ peti naučni skup o vojnim naukama u organizaciji Vojne akademije.

– Naučna konferencija je organizovana sa ciljem razmene naučnih informacija, stavova i pogleda o teorijskim i praktičnim aspektima razvoja vojnih nauka, sagledavanja doprinosa društveno-humanističkih, prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških nauka u oblasti bezbednosti i odbrane i razmatranja izazova i mogućnosti implementacije naučnih saznanja u vojnoj teoriji i praksi – istakao je pukovnik Devetak.

Osim uvodnih predavanja načelnika Vojne akademije vanrednog prof. dr Srđana Blagojevića, profesora emeritusa pukovnika u penziji prof. dr Momčila Sakana i vanrednog profesora pukovnika dr Srđana Starčevića, konferencija je, u okviru šest panela i kadetske sekcije, obuhvatila i više desetina naučnih saopštenja o aktuelnim problemima u okviru tri tematske celine. Teorijski i praktični aspekti razvoja vojnih nauka – izazovi i perspektive, obuhvatili su 33 naučna saopštenja, doprinosu društveno-humanističkih nauka u oblasti bezbednosti i odbrane, posvećeno je 36 naučnih rukopisa, dok je o doprinosu prirodno-matemačkih i tehničko-tehnoloških nauka u oblasti bezbednosti i odbrane posvećeno 35 naučnih radova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter